Replacing the Delta & Caiway router

Replacing the Delta & Caiway router

Toevallig net de overstap van Caiway naar Delta aangevraagd en kwam deze mooie blogpost tegen...

Als je een beetje (nerdy en paranoïde) bent zoals ik, ben je waarschijnlijk nooit echt tevreden met het gebruik van de door de ISP geleverde modem/router. Mijn huidige ISP (Delta/Caiway) voorziet hun glasvezelklanten van een Genexis-apparaat. Dit apparaat is vrij beperkt in (beveiligings)functies, maar het belangrijkste van alles is dat het niet de mogelijkheid biedt om in L2 bridge te worden geconfigureerd! Als uw ISP-apparaat in bridge staat, kan een klant een routerapparaat naar keuze gebruiken zonder een vervelende dubbele NAT-configuratie.

Aangezien bridging geen optie is, heb ik een tijdje een dubbele NAT-configuratie uitgevoerd, eindelijk heb ik een fatsoenlijke oplossing gevonden. Het doel is om de glasvezel om te zetten in een generieke koperdraad (UTP) die de meeste opties biedt qua apparaatkeuze. In deze blogpost documenteer ik de oplossing, de benodigde componenten en hoe je alles in elkaar zet. Ik hoop dat deze informatie andere Delta/Caiway-klanten kan helpen!

[Update 20-01-2022]
Testen met de SFP uit het modem in de Ubiquiti - UF-AE werkt ook prima, dit scheelt wat ombouwen.

Originele opstelling​

onderdeelVendor / productAfbeelding
FTU (Fiber Termination Unit)Attema BV Universele FTU
1642589384130.png
Modem/routerGenexis-platform 8740
1642589469963.png

De FTU is het apparaat van de ISP en is in feite het scheidingspunt van verantwoordelijkheden tussen hun netwerk en uw huis. Wanneer de dienst wordt geleverd door de ISP, is de Genexis-modem/router rechtstreeks verbonden met de FTU.

Vereiste componenten​

Aangezien mijn thuisnetwerk al grotendeels op Ubiquiti gebaseerd was, probeerde ik eerst de benodigde componenten uit hun portfolio te vinden, en dat bleek gelukkig geen probleem te zijn!
onderdeelVendor / productAfbeelding
Glasvezel naar Ethernet-converterUbiquiti - UF-AE
1642589970860.png
POE-injectorPOE-24-12W-G 24V PoE-injector
1642589927457.png
Glasvezelmodule (SFP)Ubiquiti UF-SM-1G-S (BiDi)
1642590008595.png
GlasvezelkabelSC/APC (groene connector) naar LC/PC (blauwe connector)
1642590120294.png

Stappen​

  1. Koppel de Genexis-router los
  2. Onderdelen voor wandmontage
  3. Installeer de nieuwe kabel in de FTU-connector
  4. Sluit alle bedrading aan!
  5. Router configureren

1. Koppel de Genexis-router los​

U moet de FTU-connector verwijderen die de glasvezelkabel vasthoudt, hoogstwaarschijnlijk is deze geïnstalleerd in slot 1 op de FTU. Pak de connector aan de onderkant vast en buig de connector lichtjes naar je toe (vanaf de muur) en trek hem voorzichtig naar beneden. In mijn geval was er een andere FTU-connector geïnstalleerd in slot 2 op de FTU die we later zullen gebruiken. Dus besloot ik de glasvezelkabel in de FTU-connector te laten zitten (zie afbeelding ). Dit zorgt ook voor een snel herstel van de originele setup als dat ooit nodig zou zijn; misschien in het geval van servicestoringen en het inschakelen van de helpdesk.

2. Onderdelen voor wandmontage​

POE-injector​

Deze stap spreekt voor zich, monteer hem gewoon in de buurt van een stopcontact, aangezien de meegeleverde voedingskabel vrij kort is.

Glasvezel naar Ethernet-converter​

Houd bij het monteren van de mediaconverter rekening met de lengte van de glasvezelkabel. De mijne is vrij dicht bij de FTU aan de muur gemonteerd, aangezien ik maar een glasvezelkabel van 1 m heb, ook heb ik een hekel aan buitensporige bekabeling!

3. Installeer de kabel in de FTU-connector​

Dit wordt een beetje puzzelen! Verwijder de FTU-connector uit de tweede sleuf op de FTU. Nu moeten we de hoes verwijderen door voorzichtig op de clips in de rode cirkels te drukken. Hiervoor heb ik een kleine schroevendraaier gebruikt en van rechts naar links gewerkt. Terwijl u de clips indrukt, duwt u de grondplaat weg van het deksel.

1642590408737.png


Op de grondplaat is nog een kleinere kap gemonteerd, deze moet er ook af! Gebruik de schroevendraaier om de clips voorzichtig naar buiten te duwen en trek het deksel van de basisplaat.

1642590451094.png


De volgende stap is om de glasvezelkabel met de SC/APC-zijde (groene connector) op de grondplaat te leggen.

1642590472758.png


Plaats vervolgens de hoes terug op de grondplaat.

1642590692886.png


Nu plaatsen we de glasvezelconnector in het grote deksel. Zorg ervoor dat de connector in de juiste positie zit, op dit punt zal de connector niet stevig worden gemonteerd.

1642590491410.png


Klap de grondplaat en de hoes opzij en duw de hoes op de grondplaat. Om de connector in de juiste positie te houden, moet u een beetje spanning op de glasvezelkabel uitoefenen door er een beetje aan te trekken terwijl u de kap op de grondplaat monteert. De connector wordt stevig vastgezet nadat het deksel op de grondplaat is gemonteerd.

1642590780992.png


Als alles correct is gedaan, ziet het eindresultaat er ongeveer zo uit.

1642590803231.png


4. Sluit alle bedrading aan!​

Sluit glasvezel aan​

Eerst moeten we de juiste SFP in de Fiber to Ethernet-converter installeren, in dit geval zou dat de blauwe SFP (1310nm-TX, 1550nm-RX) zijn. Dan moeten we de FTU-connector in slot 1 op installeren, vergeet niet eerst de beschermkapjes aan beide uiteinden van de kabel te verwijderen. Sluit ten slotte de blauwe connector aan op de SFP op de Fiber to Ethernet-converter.

POE-injector aansluiten​

Installeer een UTP-kabel (cat 6/7) van de POE-injector (gebruik de poort met het label 'POE') naar de Ethernet-poort op de mediaconverter en sluit vervolgens de stroomaansluiting aan.

Router aansluiten​

Installeer een UTP-kabel (cat 6/7) van de POE-injector (gebruik de poort met het label 'LAN') naar de externe interfacepoort op de nieuwe router, deze poort wordt meestal aangeduid als WAN of internet.

5. Configureer router​

Het is belangrijk om te beseffen dat de diensten van Delta/Caiway worden geleverd via meerdere VLAN's. Daarvoor moet u meerdere VLAN-subinterfaces/tags configureren op de externe (WAN/internet) interface/trunk van de router. Zet in de WAN verbinding de optie VLAN ID aan en vul bij ID 100 in.

1642687368838.png


Na de status "Getting Ready" van de USG/UDM krijg je netjes je verbinding weer in de lucht.

1642687644532.png


internet​

Internetconnectiviteit is voorzien op VLAN 100, het enige wat u hoeft te doen is de WAN/Internet-interface taggen met VLAN ID 100 en DHCPv4 gebruiken om een IP-adres te verkrijgen. Vanaf daar gaat het weer zoals gewoonlijk met het configureren van Network Address Translation (NAT), enz.

IP-tv​

IPTV wordt geleverd op VLAN 101, dus voeg gewoon een andere tag toe aan de WAN/internet-interface met VLAN ID 101. Over het algemeen kunnen ISP's IP-tv leveren in gerouteerde of gebrugde configuraties. Op het moment van schrijven ben ik er nog niet achter welke methodiek op dit moment wordt gebruikt. Ik zal er snel aan toe komen om dit uit te zoeken en ik zal dan deze blogpost bijwerken.
Auteur
Hempie
Weergaven
13.985
Eerste uitgave
Laatste update
Beoordeling
5,00 ster(ren) 8 beoordelingen

Meer items van Hempie

Laatste updates

  1. Zonder ombouw FTU connector ook mogelijk.

    Bij mij werkt het probleemloos met de SFP kabel uit het Delta modem.
  2. Bron offline

    Afbeeldingen uit het internet geheugen gehaald :p

Laatste recensies

Een vraag op basis van de opmerking van Komodo hierboven. Begrijp ik goed dat je direct vanaf het NTU kastje naar de USGP bent gegaan? Kun je in meer detail aangeven hoe/met welke kabels?
Dit heeft goed geholpen om mijn Unifi UDM in te stellen met Caiway in combinatie met een tp-link mc220l media converter.

Ik heb op de WAN zijde alleen vlan 100 ingesteld.
Wel een apart profiel aangemaakt voor de poort waar ik de televisie op heb aangesloten met IGMP snooping en multicast dns enabled en vlan id 101.
Mooie duidelijke handleiding! Maar 2 wan verbindingen (VLAN100/internet en VLAN101/IPTV) werken op mijn USG niet tegelijk, de een wordt dan de backup van de ander. Iemand hier ervaring mee?
Veel van geleerd
Bedankt voor dit artikel Hempie!

Ik was zelf toevallig met een vergelijkbare update bezig nadat ik problemen kreeg met mijn VPN verbindingen tussen telefoon en thuisnetwerk. Ik heb ook glasvezel van Delta en achter hun modem mijn eigen Ubiquiti Unify aparatuur.
Ik heb echter enkel een mediaconverter aangeschaft (TP-Link MC220L) en heb gebruik gemaakt van de glasvezelkabel en SFP module die bij de glasvezelmodem van Delta (Genexis Platinum-7840) geleverd worden. De glasvezelkabel heb ik dus lekker in de FTU laten zitten en juist aan de kant van het modem losgemaakt. Vervolgens moest in de mediaconverter rechtstreeks met mijn USG-3P verbinden, VLAN ID instellen op 100 en de IPv4 Connection op DHCPv4 zetten. De TV decoder van Delta zit vervolgens op de switch in mijn netwerk aangesloten zodat ik ook nog gewoon de TV van Delta kan kijken.

Dit alles met wat hulp op een ander forum:
https://www.zeelandnet.nl/forum/stel-je-vraag-op-het-forum/internet-en-telefonie/210829-vpn-verbinding-niet-langer-mogelijk
Helder verhaal dat ik al eens eerder gelezen had. Ik heb het simpeler gedaan. Een glasvezelkitje op marktplaats gekocht (met bauwe SFP module). Kabel aangesloten op NTU en USGP en gaan. Geen converters of PoE injectors nodig :)
Hempie
Hempie
Je kan hem er idd uit laten, mijn router staat in dit geval op zolder i.p.v. de meterkast...
Geweldig, zit hier in het delta gabied met een Sagemcom 3890 modem in bridge mode en ze hebben net de glasvezel door de straat getrokken.

Wordt zeker vervolgd…. Dank!
Hartelijk dank weer voor deze mooie handleiding, alhoewel op dit moment nog out-of-my-league qua techniek, toch erg leuk en interessant om te bestuderen.