G4 deurbel: bel ratelt/bromt

Thorarin

New UniFier
Berichten
2
Waarderingsscore
0
Punten
1
De afgelopen paar dagen ben ik bezig geweest met het aansluiten van mijn Europese G4 deurbel (i.c.m. UDM Pro).
Er gaat iets mis tijdens het "adopteren" van de bel, maar daarvoor geef ik de ongebruikelijke netwerkconfiguratie voor nu maar even de schuld*.

Ik gebruik de meegeleverde 16V trafo. Ik heb de bestaande bel (dat ding dat geluid maakt) aangesloten via het kleine witte adaptertje met de 4 draadjes. Zoals ik het had begrepen zou deze moeten zorgen dat de boel werkt met een 8V bel, maar de betreffende bel is continu zachtjes aan het trillen.

Foto van de aansluiting. Geen preek over ondegelijke installatie graag, aan de hele meterkast wordt nog gewerkt 😋
20210721_163323.png

De bel zelf zit een metertje verderop middels de oude draad, maar dat moet niet uitmaken.

Heeft iemand dit eerder gehad, en wat kan ik er aan doen? De bel zelf is waarschijnlijk 30 jaar oud en ik ben er niet aan gehecht. Als ik een andere koop, moet die natuurlijk wel zonder dit soort kuren werken 😉 O ja, de bel doet behalve dit trillen helemaal niks, ook niet als op de G4 "Ringing" staat. Wellicht staat de Chime setting standaard op "None"? Die setting kan ik niet zien, aangezien de setup volgens de app niet helemaal wordt afgerond.

*: De UDM Pro hangt met z'n WAN poort aan een Wi-Fi extender, welke weer verbonden is met een WLAN opgezet door een 4G dongle, aangezien m'n vaste internetaansluiting nog niet opgeleverd is.
 

Routerswitch66

UniFier
Berichten
57
Waarderingsscore
27
Punten
18
In Jip en Janneke taal: Dat kleine witte adaptertje zorgt ervoor dat jouw 16V van je trafo naar je 8V bel gaat. De rustroom die er loopt zal er voor zorgen dat jouw 8V bel al " voorgemagnetiseerd" wordt. Dat is het gebrom dat je hoort.
Je moet dus een 16V (24V) deurbel aanschaffen of de 16V trafo die je nu hebt als voeding voor je G4 doorbel gebruiken en daarbij een losse 8V trafo voor je bel en deze spanning schakelen met de G4 doorbell. Ik heb zelf de laatste optie en dat werkt prima. Er is op dit forum al veel over geschreven compleet met schema's dat moet je kunnen vinden.
Sowieso moet je de G4 doorbell setup eerst succesvol afgerond hebben om zeker te weten dat alles werkt. Je weet nu als ik het goed lees niet zeker wat je settings zijn.

Die aansluitblokjes en vorkjes zou ik er gewoon afknippen bij je uiteindelijke aansluitingen daar heb je alleen maar last van.
 

Rogier

New UniFier
Berichten
17
Waarderingsscore
4
Punten
3
@Thorarin

Als ik het goed zie zit je aansluiting verkeerd.
Jij hebt Trafo -> Relais -> G4 -> Trafo aangesloten, het Relais hoort achter je G4 bel.

Ik heb van de week ook een G4 Doorbell aangeschaft en heb hem zo aangesloten.
Om het makkelijk te maken moet je het in twee delen zien.

Naamloos2.jpg

Meterkast.jpg

Ik wilde het relais niet bij me bel hebben, ik heb de klemmetjes doorgeknipt en las klemmen gebruikt.
Nu kon ik het relais netjes in me meterkast plaatsen en je kan hem ook helemaal wegwerken als je dat wilt.

Meterkast weggestopt.jpg

Meterkast Eind.jpg


Dit type bel zat bij de oplevering van me huis en hij werkt goed ook al is het een 5 - 8v bel

Bel2.jpg
Bel.jpg

Merk.jpg

Met het gebruik van de G4 deurbel geeft het relais een kort signaal van +-2 seconde naar de bel wat tussen de 6 - 16v zit.
Bij de meeste metingen was het voltage tussen de 6 - 9 volt wat de bel ontving, met soms een uitschieter van 12 - 16volt.
Ondanks dat de bel maar 5 - 8 volt is heb ik verder geen problemen ondervonden, wat denk ik te maken heeft met het kort belasten van de bel.
 
Laatst bewerkt:

Luciano

Moderator
Forumleiding
Berichten
1.135
Waarderingsscore
800
Punten
113
Alle bijlages geven onderstaande melding.

Edit: Nu worden alle bijlages wel weergegeven dus misschien wat vertraging op de lijn :ROFLMAO:

1627203500681.png
 

henkie86

New UniFier
Berichten
10
Waarderingsscore
3
Punten
3
Ik had ook last van een brommende deurbel (ringertje) uiteindelijk een trafo genomen met zowel 24~ en 8~ volt uit.
De G4 op 24~ aangesloten en de draadjes van het witte kastje op een 24~ ac relais.
De bel zelf gaat nu via het maakcontact op 8~ AC via het relais.

Probleem is dat er restspanning op de witte kastje blijft staan waardoor je bel gaat brommen/trillen

Het is iets meer werk maar werkt perfect.
 

Thorarin

New UniFier
Berichten
2
Waarderingsscore
0
Punten
1
  • Topicstarter Topicstarter
  • #10
Ik heb de bel enige tijd geleden aan de praat gekregen, met enkel de meegeleverde trafo en witte omvormertje.
Mij bedrading was gewoon juist, maar de oude gong had inderdaad last van de restspanning.

Ik heb een simpele nieuwe (Byron) gong gekocht die werkt op 8-12V, deze lijkt geen last te hebben van een eventuele reststroom.
Eventueel heeft hij ook aansluitingen voor twee aparte circuits, maar dat was voor nu niet nodig. Ik heb het witte omvormertje in de gong kunnen verwerken, aangezien daar - onder andere - ook een ruimte was voor een 9V batterij.

Qua netwerk is het nog steeds een beetje lastig, omdat ik voor een UDM Pro was gegaan, en nog niet helemaal over ben... en nog even wil kijken of ik dat uberhaupt ga doen omdat de mogelijkheden toch wat beperkt zijn. Ik krijg de controller niet bereikbaar op de "WAN" poort, dus voor nu heb ik een apart access point voor de deurbel aan de UDM Pro hangen 😂
 

Patrique

New UniFier
Berichten
13
Waarderingsscore
13
Punten
3
Ik had ook hetzelfde probleem met mijn oude "tring"-bel, heb hem vorige week vervangen voor een Honeywell d117. Volgens specs is die ook 8V, maar wanneer je hem opent zie je daar 8-16V staan.
 
Bovenaan