USG 4 PRO USG4 rechtstreeks op KPN glas -> advies gevraagd

UniFi USG 4 Pro Router

PietPihole

Inactief
Berichten
6
Waarderingsscore
1
Punten
1
Locatie
Tussen toetsenbord en stoel
Goedemiddag allemaal!

Ik realiseer mij ten zeerste dat dit topic nr 4...5..6 ? Is aangaande het rechtstreeks aansluiten van een usg4 op glas.
Toch heb ik er voor gekozen om een account en topic aan te maken om verder te komen in mijn zoektocht.

inmiddels diverse topics en GitHubs uitgespit en in ieder geval tot de conclusie gekomen dat het in de meeste gevallen gewoon weg lukt, mits de juiste kabels en (sfp) connectoren. Op dit forum vond ik de meeste uitgebreide info, derhalve hier mijn vervolg vraag:

huidige situatie :

ziggo modem in bridge , aan de usg4 , loopt als een trein,
echter overweeg ik al sinds enige tijd de overstap naar kpn glasvezel (500/500) en zou dit kunnen aansluiten net als ziggo, maar dan vanuit de ntu naar de usg, maar omdat het zou moeten kunnen, het glas direct in de usg... ik heb er nu al zin in.

vraag:
kan ik op voorhand achterhalen welke glas techniek er in mijn woning is binnen gebracht (aangesloten dec 2017 in nieuwbouw).
indien dit gpon is, kan dan alsnog de ntu vervallen, ook al zegt kpn van niet (afgeraden)

welke connectie kit, glaskabel en sfp heb ik nodig in beide gevallen?

overigens betreft het alleen plat internet. Televisie en telefonie doen we niet meer aan in ons huishouden.

albast bedankt voor de genome moeite!!!
 

PE1PQX

UniFier
Berichten
802
Waarderingsscore
329
Punten
63
Locatie
Land van Bartje
Website
www.pe1pqx.eu
KPN is erg vasthoudend in het feit dat je zelf de glasvezel niet zelf mag aansluiten. In mijn ogen nogal onzin als je zelf redelijk technisch aangelegd bent. Vorige week ook bij mijn schoonouders gedaan, maar de monteur was 'not amused' en werd zelfs pissig (kwam dus na afzeggen door mij dus voor niks)
(Reden is divers, van schade aan de vezel tot het in de vezel/laser kijken en zo je ogen de vernieling in helpen en alles wat er tussen zit)

Als je eens een foto maakt van waar de vezel in je huis is afgemonteerd?? Kans is dat die juist GPON is gezien het feit dat het al in 2017 is afgemonteerd.
(De opvolder XGS-PON is nog niet landelijk uitgerold, er zijn sinds enige tijd experimenten in ik dacht Zeeland maar het fijne weet ik er niet van)

Maar goed... Ik heb ook mijn glasvezel aansluiting rechtstreeks in de USG zitten, en daarvoor een TK01 patch cover gekregen van XS4ALL.
KPN (de provider) zal je die NIET gaan leveren en houd vast aan de monteur die de media-converder er op zet.
Verder heb ik bij FS.com een SFP module besteld waarop de blauwe connector van de patch-cover in past.

Patch cover: https://www.kpnpostordercatalogus.nl/modems-routers/producten/patchcover-kit-ftu-tk01/1 (Let op, niet het juiste plaatje!!)
SFP module: https://www.fs.com/de-en/products/74514.html

Let op, dit zijn de onderdelen die ik hier heb gebruikt.
1. Waarom glas direct in de USG?? Niet omdat het moet, maar omdat het kan.
2. Moet je per se glas-in-usg?? Nee, je kunt net zo goed de mediaconverter gebruiken die de KPN monteur er op schuift en dan met een UTP kabeltje verder. Je haalt er geen winst uit kwa snelheden etc.
3. voordelen?? Ja, enige voordeel dat je hebt is dat je één stroom-adapter minder gebruikt verder niets.

Ik heb in december 2020 XS4ALL vaarwel gezegd omdat ik juist niet naar KPN wil, heb dus (heel verrassend) dus nu internet van Freedom.
 
Laatst bewerkt:

PietPihole

Inactief
Berichten
6
Waarderingsscore
1
Punten
1
Locatie
Tussen toetsenbord en stoel
  • Topicstarter Topicstarter
  • #3
Thnx voor je reactie!

ik ben zelf handig genoeg om dit kundig aan te sluiten. Daar maak ik mij geen zorgen over. Als ik de KPN site mag geloven, dan kun je wanneer je geen GPON hebt, zelf de aansluiting verzorgen. Ze raden het af maar er staat geen verbod o.I.d.
bij GPON geven ze aan dat de NTU noodzakelijk is en niet kan worden vervangen door klant eigen materiaal.

mijn beweeg redenen zijn het zelfde. Dat beetje stroom maakt mij niet uit, maar de snelste weg van a naar B is een rechte lijn, en als ik rechtstreeks het glas op kan, waar dan via ethernet naar glas. daarnaast is het weer iets dat door de ups gevoed moet worden en hoe langer het internet up blijft hoe blijer het huishouden ;)

ik heb een foto gemaakt van de ftu. plek van montage is wat vol, dus mogelijk is het onduidelijk. Aan de onderzijde bevindt zich een blauw afdek plaatje. Foto; https://ibb.co/LQPwrRh

reden voor kpn: 30 euro p/m goedkoper t.o.v xs4all. Dat tikt toch best aan.
 

PE1PQX

UniFier
Berichten
802
Waarderingsscore
329
Punten
63
Locatie
Land van Bartje
Website
www.pe1pqx.eu
KPN melde mij dat zelfmontage absoluut verboden is!! Kul natuurlijk, beetje opletten en niet forceren en je doet exact het zelfde als de monteur.
Zelfs na de mededeling 'je moet uitkijken met COVID tegenwoordig en laat de monteur thuis en je hebt één besmettingskans minder.' was die pipo van de helpdesk nog niet overtuigd.
Sterker nog, mijn schoonvader kreeg een mail met de 'procedure', je wordt nog net niet je eigen huis uit gejaagd om de monteur COVID-veilig te kunnen laten werken.

Maar goed... Schaf de spullen aan die ik postte en je moet netjes verbinding kunnen maken. Wel zorgen dat je in de USG zelf de juiste info inklopt om met de glaslijn verbinding te maken. Vergeet VLAN 6 niet in te vullen voor WAN verbinding.

Hoe het bij mij is aangesloten kun je als het goed is zien in de 'meterkast' topic. hier te vinden
 

PietPihole

Inactief
Berichten
6
Waarderingsscore
1
Punten
1
Locatie
Tussen toetsenbord en stoel
  • Topicstarter Topicstarter
  • #5
Wat is wijsheid? Lijn bestellen, aan (laten) sluiten en afhankelijk welke ntu er opgedrukt wordt bepalen of deze zelf te vervangen is door voornoemde materiale? dan ga ik er voor het gemak even van uit dat ik aan merk / type ntu kan afleiden of het gpon is wel/niet.

de sfp moet ook afgestemd zij met de frequentie van het licht toch? Dus ook daar mee afwachten of is dat inmiddels allemaal het zelfde?
 

PE1PQX

UniFier
Berichten
802
Waarderingsscore
329
Punten
63
Locatie
Land van Bartje
Website
www.pe1pqx.eu
KPN gebruikt landelijk de zelfde licht-golflengten. De SFP module die ik aanhaalde bij FS.com doet het gewoon.
Een 'vriendelijke' monteur zal het een rotzorg zijn als jij het netjes hebt kunnen aansluiten en het werkend hebt gekregen.
De glaslijn zal eerder opgeleverd worden dan dat de afspraak van de monteur is.

De monteur bij mijn schoonouders was verrast en 'not amused' to say the least. Schijnbaar willen de meeste klanten van KPN toch die monteur om de aansluiting te realiseren.
Let er wel op als je de boel wel goed werkend hebt (en ook netjes!) dat de monteur wel de mediaconverter achter laat!! Mocht op een één of andere manier de SFP module sneuvelen, kun je met UTP de verbinding alsnog opzetten zodat je niet enkele dagen zonder internet zit terwijl je wacht op een nieuwe SFP module.

KPN maakt het aansluiten van glasvezel spannender dan het werkelijk is. Zonde en niet echt klantvriendelijk voor de doe-het-zelfvers die van wanten weten.
(Ik snap dat er onder de doe-het-zelvers ook rasechte prutsers zitten die zelfs een hamer de vernieling in helpen)
 

PE1PQX

UniFier
Berichten
802
Waarderingsscore
329
Punten
63
Locatie
Land van Bartje
Website
www.pe1pqx.eu
In het kastje aan de muur zit ook een male connector, de patch-cover (en ook de media converters) hebben ene koppel-blokje in zich zitten.

Deze patch-cover schuif je rustig over de glasvezelaansluitpunt en de andere kant (blauwe connector) gaat in de juiste SFP module in je USG Pro
 

PietPihole

Inactief
Berichten
6
Waarderingsscore
1
Punten
1
Locatie
Tussen toetsenbord en stoel
  • Topicstarter Topicstarter
  • #11
Goedemiddag,

nog even een terugkoppeling na mijn eerdere vragen. Vorige maand is het glas door KPN opgeleverd. De monteur kwam via de de wijkcentrale naar mijn woning en het licht stond er in tegenstelling tot anderen dan ook pas 5 minuten voor het huisbezoek op de vezel.

uiterst vriendelijk monteur die de meterkast wel imposant vond. Zelf aansluiten was allemaal geen probleem en kind kon de was doen. Gevraagd naar de patchcover kit, deze had de monteur gewoon in zijn auto en kon ik gewoon als onderdeel van de installatie afnemen, was goedkoper bij de monteur en ook geen verzendkosten.

bij FS de SPF gekocht zoals aangegeven (https://www.fs.com/de-en/products/74514.html) enkel de connector omgezet naar SC.
De patchkabel van de PatchCoverkit heb ik vervangen door een exemplaar van 2 meter en alles aangesloten.

direct weer online en werkt als een zonnetje.

dank voor het advies!
 
Bovenaan