USW-Pro-24/48 SFP+ alleen voor uplink?

Mr_Worf

UniFier
18 apr 2023
6
5
3
63
Spanbroek
Goedendag UniFiers,
ik ben nog vrij nieuw in het Unifi ecosysteem en loop een beetje vast. Ik heb o.a. de volgende Unifi-apparaten:

- UDM-Pro
- US-16-XG
- USW-Pro-48 (non PoE)
- USW-Pro-24 (non PoE)

Ik heb enkele pc's d.m.v. SFP+ poorten op de US-16-XG verbonden met 10GbE. Ik zou graag ook nog mijn nas (DS1819+) via SFP+ verbinden, maar de (3rd party Intel) NIC lust de (nep?) SFP+-modules niet. Daarom denk ik de nas voorlopig middels de 4x 1GbE RJ45 poorten met het netwerk te gaan verbinden. Dat zal ws niet lukken via de UDM-Pro, omdat die de 4 RJ45-poorten niet kan aggregeren? Daarom wil ik de nas aansluiten op een Pro-switch. Mijn vragen:

- Kunnen de SFP+-poorten van een Pro-switch ook als 'downlink-'poort gebruikt worden zodat mijn (via 4 geaggregeerde RJ45-poorten daarop aangesloten) nas sneller benaderbaar is?
- Kan ik met deze apparatuur een 10GbE backbone realiseren tussen de UDM-Pro en de switches, zodat de RJ45-clients van die apparaten kunnen profiteren van die wat snellere backbone?
- Beetje off-topic: ik vond op Reddit iemand die een Intel X520-DA2 als 3rd party NIC aan de praat had in zijn DS1819+. Ik heb die ook aangeschaft en er 2 SFP+-modules (Intel FTLX8571D3BCV-IT E10GSFPSR E65689-001 Ethernet SFP SR for X520-DA2/SR2 uit China) voor gekocht, maar hoewel de NIC wordt herkend door de nas, weigert die de modules. Iemand misschien een tip?
 
  • Leuk
Waarderingen: m4v3r1ck
Je maakt waarschijnlijk dezelfde denkfout als vele anderen. Link aggregation maakt de verbinding met je NAS niet sneller, alleen de netwerkbelasting van de NAS wordt verdeeld over meerdere poorten.
Dus jouw computer zal uiteindelijk nog steeds slechts een 1 Gbps verbinding met de NAS hebben. Alleen kan een een 2e verbinding met de NAS via een andere netwerk poort lopen zodat dat geen invloed heeft op de performance van de 1e. Dus de verbindingssnelheid van de NAS wordt niet 4 Gbps maar blijft 4 x 1 Gbps.

Je kunt wel een 10 Gbps backbone toepassen door alle switches via de SFP+ poorten met elkaar door te linken.
.
 
Dat zal ws niet lukken via de UDM-Pro, omdat die de 4 RJ45-poorten niet kan aggregeren?

Klopt, het switch deel v/d UDM-P kan dat niet.

- Kunnen de SFP+-poorten van een Pro-switch ook als 'downlink-'poort gebruikt worden zodat mijn (via 4 geaggregeerde RJ45-poorten daarop aangesloten) nas sneller benaderbaar is?

Eigenlijk begrijp ik die vraag niet. De SFP+ poort kan wel als een downlink gebruikt worden naar een client maar hoe ziet dat uit naar 4x ethernet van je NAS ? Daar komt bij de opmerking van @Hofstede ; de verbinding wordt individueel niet sneller maar verdeeld over 4x1Gbps als je veel gebruikers hebt die je NAS tegelijkertijd aanspreken. Dat is ook een vorm van sneller natuurlijk. Misschien is dat ook je bedoeling.

- Kan ik met deze apparatuur een 10GbE backbone realiseren tussen de UDM-Pro en de switches, zodat de RJ45-clients van die apparaten kunnen profiteren van die wat snellere backbone?

Dat is het hele idee er achter, dus ja.
 
Laatst bewerkt:
  • Geweldig
Waarderingen: Mr_Worf
In de product specs zie ik dat deze een "10GbE network interface card support" heeft.
Als je daarvoor een kaart gebruikt die een SFP+ poort heeft kun je simpel en goedkoop een DAC kabel gebruiken.
Zo'n kabel kost je nog geen €15 euro bij Bol als ie niet al te lang hoeft te zijn, en dan ga je direct van de SFP+ van de switch naar de NAS toe.
Je voorkomt dan het gebruik van losse SFP modules.
 
En het grappige is dan ook nog eens dat zo'n DAC SFP+ kabel serieus goedkoop is op korte afstanden, zo goed als geen energie-verbruik kent (itt 10Gbe ethernet modules) en een lagere latency dan zowel ethernet als glas hebben.
Enige nadelen zijn eigenlijk de maximale lengte voor een passieve kabel en de beperkte buigbaarheid.
Fijn om te horen dat het opgelost is! (y)
 
  • Geweldig
  • Leuk
Waarderingen: m4v3r1ck en Mr_Worf
Hey Davey400,

nogmaals hartelijk dank voor je fantastische advies! En de andere voordelen ga ik proberen ook voor andere netwerkclients toe te passen! Heb nu glasvezelkabels liggen, misschien dat mijn gamer-zoons profijt hebben van (nog?) lagere latency...
 
Activiteit
Er wordt op dit moment (nog) geen nieuwe reactie gepost.
  Topic Status: Hallo . Er is al meer dan 14 dagen geen nieuwe reactie meer geplaatst.
  De inhoud is mogelijk niet langer relevant.
  Misschien is het beter om in plaats daarvan een nieuw onderwerp te starten..