Van pfSense en CK Gen.1 naar UDM Pro

GEi

New UniFier
Berichten
9
Waarderingsscore
7
Punten
3
Na veel te hebben gelezen op dit forum is het nu tijd voor een bijdrage van mij.

Jaren terug al weer ben ik gestart met het plaatsen van access points van Ubiquiti. Later is daar een generatie 1 cloud key aan toegevoegd (tot die tijd een RPi gebruikt). Als router gebruik ik al jaren een zelfgebouwde (hardware) pfSense router. Na het uitkomen van de UDM Pro was het een stille wens om ooit eens deze aan mijn netwerk toe te voegen. De prijs van bijna 400 euro hield mij tot voor kort tegen. Tot mij op tweakers.net een tweede hands werd aangeboden voor een voor mij aantrekkelijk bedrag. Verkoper gaf aan dat hij 'als nieuw' was, en daar was niets teveel mee gezegd. Hij zag er onbeschadigd uit en zelfs het netsnoer was niet gebruikt.

Onderstaand beschrijf ik hoe ik de overstap heb gemaakt van de CK naar de UDM Pro. Ik had al een unifi.ui.com account; die is wel nodig om de UDM Pro in te richten.

Ik ben gestart met alle firmware versies van bestaande Ubiquiti-apparaten gelijk te trekken en op de CK backups te maken. Backups gedownload naar mijn pc.
Vervolgens heb ik de UDM Pro aangesloten met de WAN poort op een vrije poort op mijn switch en een kabel in één van de 8 LAN poorten naar mijn laptop. Deze had ik voor dit doel tijdelijk een vast IP-adres gegeven.
De eerste stappen van de setup op de UDM Pro doorlopen, inclusief het inloggen op het unifi.ui.com account. De UDM Pro had al de laatste firmware versie dus ik kon gelijk bij Network de backup inlezen. De andere modulen (Protect, Access en Talk) had ik uitgezet (processen gestopt). De volgende stap was de WAN van UDM Pro verbinden met de provider (Tweak). Ik had bij de instellingen al aangegeven dat de WAN internet heeft op VLAN 34, dus de UDM Pro vond direct het internet.
Daarna heb ik de netwerkstekker uit de cloud key getrokken (om te voorkomen dat er twee controllers actief zijn in hetzelfde netwerk) en de LAN netwerkkabel van de pfSense in de eerste LAN poort van de UDM Pro geprikt. Bijna instant verschenen alle netwerk devices en vonden de access points de nieuwe controller. Ik heb niet hoeven 'adopten' of iets dergelijks.
Vervolgens kon ik een beetje gaan fine-tunen met juiste icoontjes bij de devices en verder klikken in alle informatie die nu beschikbaar kwam omdat er een actief internet en actief intranet is.

Wat ik nu als eerste moet doen is uitzoeken hoe ik de PS4 van mijn zoon via LAN kan verbinden; hij krijgt wel een IP-adres maar geen internetverbinding. Hij doet het nu met de wifi, maar 'bro, dat is kaulo traag!'... Aansluitend de VPN-server inrichten zodat ik ook met mobiele devices een VPN naar het netwerk thuis kan opzetten (op de pfSense had ik een OpenVPN server draaien). Ik meen dat hier een handleiding voor bestond, maar die kon ik net, nadat ik de vorige halve zin had getypt, zo gauw niet vinden (was dmv RADIUS server). Daarna wil ik nog de glasverbinding direct in de UDM Pro invoeren dmv de SFP-poort. Maar daarvoor moet ik eerst nog wat studie naar glasvezelconnectoren e.d. maken alvorens ik een boodschappenlijstje kan maken. Voorlopig hoef ik mij niet te vervelen.

Als er vragen zijn; stel deze gerust. Ik ben meer dan bereid om ze te beantwoorden.
 
Bovenaan