Welke UDM + Switch aanschaffen ?

Dvvelzen

UniFier
30 okt 2022
13
11
3
Hoi,

Ik ben aan het kijken hoe ik langzaam mijn USG-3 en Gen2 Cloudkey en meerdere 8p switches (2x 8-60w + 1x lite) kan vervangen. Hieronder een brainfart, hopelijk kan er iemand een beetje meer sturing/verduidelijking geven :)

Op dit moment heb ik in totaal aan PoE dit nodig:
  • Deurbel 7w + 3.5w => 10.5w
  • AC-Pro 3x 9w => 27w
  • (voor nu) Gen2 Cloud key 13w => 13w

Met later een uitbreiding van een paar bullets:
  • G4/5 bullet ?x 4w => ?? w


Hierbij zijn voor de UDM de opties:
  • UDM-Pro => 435,-
  • UDM-SE => 573,-

En voor switches:
  • USW-24-POE => 435,-
  • US-24-250W => 458,-
  • USW-Pro-24 => 458,-
  • USW-24 => 258,-
  • ++ USW-16-POE => 343,-

Als ik het zo zie denk ik dat de optie UDM-Pro + USW-24-POE de meest logische is. De 95w van de switch is voldoende voor de apparaten, en het aantal poorten met PoE(+) is ook ruim genoeg. (435 + 435 => 870)

Een goedkoper alternatief is UDM-SE + USW-24, De cloud key komt te vervallen dus dan is zijn er 3 PoE poorten over voor bullets. (573 + 258 => 831). Gezien het relatief kleine verschil in kosten is het misschien ook een goede keuze voor de UDM-SE vs de UMD-Pro ?!?

Verder is er de optie voor de Gen1 250W versie. Ik zie het eigenlijk geen reden toe in deze opzet. De USW-Pro-24 staat erbij omdat het in dezelfde prijs-range zit, wat ik zag op het forum was een discussie over het switchen op (L3?) zodat het niet over de CPU gaat, maar ook dat lijkt me een overkill voor deze setup.

De internet snelheid is op dit moment 1Gb, zie eigenlijk geen nut om het hoger te nemen echter aangezien het verschil in kosten tussen 1 en hoger steeds kleiner lijkt te worden vroeg ik me wel af of het überhaupt nut heeft aangezien alleen de enterprise 10G SFP heeft.

Wie-o-wie kan er mee brainstormen.
 
Hi,

Wat is er mis met jouw huidige switches?
Je kan toch gewoon een UDM Pro laten komen en je bestaande switches gebruiken?

Of wil je het allemaal mooi in 2 apparaten en 1 rek hebben?
Zo ja, dan zou ik inderdaad kiezen voor een UDM Pro + USW-24-PoE.
 
UDM-P
USW-24-POE
UACC-Rack-Panel-Patch-Blank-24
UACC-DAC-SFP10-0.5M
U-Cable-Patch-RJ45-BL

Het geheel netjes weggewerkt via 3U mount of rack. De DAC zou ik er altijd inzetten, ondanks dat je switch geen 10Gbps is, om het switch deel v/d UDM over te slaan en meteen weer poorten vrijgespeeld.

Dit is bijna een copy van mijn setup in de meterkast (ik heb de SE en een Pro switch). Bij beiden haal ik de meerprijs er niet uit tov de setup hierboven.

1699964866669.png
 
Laatst bewerkt:
  • Leuk
Waarderingen: Dvvelzen en SandyBee
Verder is er de optie voor de Gen1 250W versie. Ik zie het eigenlijk geen reden toe in deze opzet. De USW-Pro-24 staat erbij omdat het in dezelfde prijs-range zit, wat ik zag op het forum was een discussie over het switchen op (L3?) zodat het niet over de CPU gaat, maar ook dat lijkt me een overkill voor deze setup.
De L3 support van de Pro zorgt niet alleen voor offloading, maar zorgt er ook voor dat de route tussen 2 vlan's niet persé via de router moet.
Dus verkeer van VLAN1 op poort 1 naar een ander device op VLAN2 op poort 2 gaat bij gebruik van L2 switches via de router.
Bij gebruik van een L3 switch kan dit verkeer direct op de switch van poort 1 naar poort 2 gestuurd worden, zonder dat het verkeer nog via de 'echte' router (de UDM dus) moet lopen.
 
  • Leuk
Waarderingen: Dvvelzen
Ja het idee is om het straks in een klein rekje te hangen. Sommige kamers hebben maar 1 ethernet poort. Dus die switches kunnen dan daarheen.
 
  • Leuk
Waarderingen: SandyBee
Ja het idee is om het straks in een klein rekje te hangen.

Sommige kamers hebben maar 1 ethernet poort. Dus die switches kunnen dan daarheen.

IMG_7681.jpeg
 
Ja.. als ik dit zie begrijp ik het wel..
Dan zijn 2 19" kastjes van UI op elkaar mooier.
Ik vind dit al netjes met de USG & Switches in een houdertje. Ik durf geen foto te posten van hoe het er bij mij uitzag toen ik m`n USG-3P nog had 😂 . Volgens mij zwerft die foto nog hier ergens op het forum rond maar was een grote kabelzooi.
 
Haha @Eddie the Eagle die heb ik idd wel een keer gezien in een van de Posts.

Dank voor alle snelle reactie wederom. Ik zal maar eens uit gaan kijken naar de UDM-Pro dan en misschien dat ik nog wel even zoiets bestel als tussen stap

IMG_7682.png
 
  • Leuk
Waarderingen: Eddie the Eagle
Trouwens toch nog een vraag ^^, wat is handig qua HDD. De 1T mee bestellen, overzetten uit de CloudKey, ergens anders bestellen ?
 
Trouwens toch nog een vraag ^^, wat is handig qua HDD. De 1T mee bestellen, overzetten uit de CloudKey, ergens anders bestellen ?
Zelf heb ik er een 4TB WD purple in. De 1TB kost de helft en is dus veel duurder per TB. Ik zou altijd zoiets doen; UI koopt die dingen ook in.
 
Zover ik weet kan je aan een Philips account nog steeds maar 1 bridge koppelen. Dus ik heb gewoon m’n Gmail met de “+” gebruikt om 3 accounts te maken.

3 is waarschijnlijk een overkill maar ja de meeste voordeelsets zat er toch 1 bij.

Ik heb het voor mij zo logisch mogelijk ingedeeld. De zolder + douche op de 1e. De slaapkamers. De overloop op de 1e en alles beneden. Hierdoor kan ik nog steeds alles schakelen met die dubbele friend of hue en bewegingssensor binnen dezelfde bridge.

Wisselen van bridge kan via de hue app als het echt nodig is dan ook als ik niet thuis ben. Maar alles hangt toch via homebridge aan HomeKit dus dat gebruik ik normaliter.

HTH
 
  • Leuk
Waarderingen: PcRene en Bartfo
Nee 1 pand. Ik hoorde van een collega dat met name accessoires wel hard aantikken, daarbij in de zolder en badkamer zitten ook onderhand al 14 spotjes.

Op de 1e zitten nu dus al 5 friends of hue schakelaars, 1 zo’n losse schakelaar en 2 bewegingssensors

Dus zou ik het met 2 redden, vast en zeker. Ga ik met 3 een probleem krijgen in de toekomst, vast en zeker niet.
 
Is het aantal devices op zo'n HUE bridge dan zo beperkt?
Ik had zo'n 70 devices op één USB stick met Home-Assistant (Deconz).
Toevallig heb ik pas wat essentiële lampen alsnog wel verplaatst naar een goedkope Ikea hub om niet afhankelijk te zijn van de bereikbaarheid van de HA server, maar vanuit de techniek (capaciteit) was daar geen reden toe.
Vandaar dat die 3 hub's me een beetje verbaast; het lijkt me best onhandig.
Daarnaast zijn er 3 Zigbee netwerken in de lucht waardoor ook niet meer elk vast device voor elk mobiel device een verbindingspunt is.
 
Hue zegt een apparaat of 50.
Maar dan vooral lampen, sensoren en andere randapparatuur is veel minder dan die 50.
Ik heb er aardig wat van in huis, geen 50 maar er wel bij in de buurt.
Tot op heden geen problemen mee gehad.
 
  • Leuk
Waarderingen: Davey400
Het is meestal vooral de accessories die problemen opleveren, en die gaan behoorlijk snel als je lichtschakelaars motion sensors gaat tellen.

Volgens mij geeft hue zelf aan rond de 10 accessoires en 50 lampen. bij mij was accessoires uiteindelijk het probleem (sensors die niet meer betrouwbaar werkte, of niets meer toegevoegd kon worden, trage reactie tijden. Wou geen tweede hub.

Dus toen maar vollledig op home assistant + deconz zigbee stick overgestapt en nooit meer terug gekeken, en uitgebreider automatiseren.
 
Activiteit
Er wordt op dit moment (nog) geen nieuwe reactie gepost.
  Topic Status: Hallo . Er is al meer dan 14 dagen geen nieuwe reactie meer geplaatst.
  De inhoud is mogelijk niet langer relevant.
  Misschien is het beter om in plaats daarvan een nieuw onderwerp te starten..