USG zinvol en zo ja, eenvoudig in te stellen?

  • Beste gast, registreer een account en krijg zo volledig toegang tot het UniFi forum! Help mee, stel vragen en leer wat je allemaal kunt doen met UniFi apparatuur.

PE1PQX

Lid
Unifier
27 okt 2018
64
15
8
44
Land van Bartje
www.pe1pqx.eu
#1
Ik zie genoeg berichten over de USG.
Op dit moment heb ik een XS4ALL VVDSL verbinding (over koper, dus geen glas!) dat op een Fritzbox 7581 binnenkomt, en die maakt daar keurig VoiP- en UTL/LAN- connecties van.
Ook kan dit apparaat de nodige portforwards aan enz. naar mijn NAS-sen.

Is dan een USG (Unifi Security Gateway, dat vierkante metalen doosje als ik me niet vergis) zinvol om deze in je LAN op te nemen (dus van Fritz naar USG naar LAN) en zo ja; is er ergens een eenvoudige 'stappenplan' waar ik me op kan inlezen hoe de USG ingesteld kan worden?? (Of staat dat allemaal in de controller manual?)

Standaard IP van de Fritz is in het 192.168.178.x bereik, maar heb dat uit gewenning in 192.168.1.x gezet.

Toegegeven, de tijd nemen voor het doorspitten van de manual is er nog niet van gekomen i.v.m. de jaarlijkse gezelligheden.
 

Hofstede

Administrator
Unifier
12 feb 2018
374
31
43
#2
Het geeft je weer meer inzicht in je netwerk. Maar houdt er rekening mee dat het geen standaard huis-, tuin- en keukenrouter is en dat er wel enige kennis van netwerken is vereist.

Vooral de eerste setup blijkt voor veel mensen een grote stap.

Er is wel een heel hulpartikel beschikbaar die het nodige uitlegt.

U bent niet gemachtigd om de link te bekijken Log in of registreer nu.Er is geloof ik op het officiele forum ook een heel draadje van mensen die uiteindelijk de fritzbox compleet hebben vervangen door de USG, maar dat gaat over de glasvezelversie.
 

PE1PQX

Lid
Unifier
27 okt 2018
64
15
8
44
Land van Bartje
www.pe1pqx.eu
#3
@Hofstede eerst even bedankt. Heb wel ergens gelezen dat de WAN- en LAN-ip ranges in compleet verschillende subnetten dienen te vallen. (WAN:10.x.y.z en LAN:192.168.y.z bijvoorbeeld of anders om)
Gelukkig kan de Fritz wel in een ander subnet gezet worden als je vast wil houden aan de 192.168.x.y voor je LAN.
Dat draadje over glasvezel naar een USG (met een fiber aansluiting) was ik al tegen gekomen, en in die zin lijkt mij dat het ook met een VVDSL lijn mogelijk zou moeten zijn. (Ik weet dat je met een VVDSL lijn ook echt een modem nodig hebt, omdat de USG geen modem ingebouwd heeft.)
En helaas kan ik voorlopig toch geen glasvezel verwachten op mijn nieuwe adres komend voorjaar.

Verder is het zinvol? Meer inzicht in je netwerk is nooit verkeerd, al leer je er alleen maar van maar heb je er verder ook voordeel van?
Was ook ergens tegen gekomen dat de USG de 2e WAN aansluiting gebruiken kan als fail-over bij een 2e ISP (XS4ALL en Ziggo bijvoorbeeld)

Dus voor een 'huis-tiun-en-keuken' aansluiting is het niet erg zinvol, maar geld hier ook 'baat het niet, schaad het ook niet'?
 

Hofstede

Administrator
Unifier
12 feb 2018
374
31
43
#4
De instap is wat moeilijker, maar het geeft je wel weer meer inzicht in netwerken. En je kunt je netwerk beter beveiligen door IoT apparaten te scheiden.

Zelf wordt bij mij volgende week de glasvezel aangesloten. Hopelijk ben ik dan binnen enkele weken van mijn 1 Mbps up ADSL aansluiting verlost en komt mijn USG wat meer tot zijn recht.
 

PE1PQX

Lid
Unifier
27 okt 2018
64
15
8
44
Land van Bartje
www.pe1pqx.eu
#5
Op mijn nieuwe adres kan ik pair-bonding aanvragen, maar dan is mijn snelheid ook niet hoger dan zo'n 50Mbit/sec als ik me niet vergis.
Ziggo wil ik om persoonlijke redenen niet, XS4ALL bied me veel meer mogelijkheden.
 

PE1PQX

Lid
Unifier
27 okt 2018
64
15
8
44
Land van Bartje
www.pe1pqx.eu
#6
Er over nadenkende, ik denk dat de USG voor mij voorlopig totaal niet interessant is en het werk door de Fritz laat doen.
 

boschman

Lid
Unifier
7 sep 2018
27
3
3
#9
Ja alleen jammer dat je in die fritzbox niet fatsoenlijk portforwarding kunt regelen. heb die nu 3 dagen in huis en snap nu al niet waarom die nog niet vervangen is door een usg.
 

PE1PQX

Lid
Unifier
27 okt 2018
64
15
8
44
Land van Bartje
www.pe1pqx.eu
#9
Ligt er aan wat jij 'fatsoenlijk' noemt.
Voor mijn doel werkt de fritzbox prima, en ook de portforwarding is prima te regelen hier.
Ik heb voor Hyperbackup één enkele poort open staan naar mijn Synology DS918+ en enkele anderen (w.o. voor VPN) naar mijn Synology DS218+, was zo geregeld hier.