Hoe UniFi apparatuur beschermen tegen blikseminslag / stroomuitval?

Die dingen staan overal, en APC is een gerenommeerd merk. En tuurlijk kan er wel eens één defect zijn.
Zelfde als er ook wel eens TV’s of wasmachines spontaan in brand vliegen.
Ik heb ook niet gezegd dat apc geen gerenommeerd merk is. Ikzelf blijf alleen ver weg van niet originele accu's in een ups.
 
Voor particulieren is de eerste keuze een UPS die niet alleen beschermt tegen de directe praktische gevolgen van een stroomuitval op IT-apparatuur (en ook domotica toepassingen bvb.) maar ook een buffer is tegen spanningspieken die materiaalschade kunnen veroorzaken. Afhankelijk van het beschikbaar budget (betaalbare Loodbatterij of de duurdere Li-ion) kunnen meer of minder apparaten van die UPS bescherming genieten.

Zogenaamde preventie wordt helaas meestal toegepast nadat schade is opgetreden, maw te laat.

Risicoanalyse is zelden een sterk punt van particulieren en zolang er geen schade optreedt worden de kosten voor preventie eerder als nutteloos ervaren.

Dit is gemakkelijk te zien in de doorsnee elektrische meterkast. Daar wordt op alles bespaard. Er wordt slechts 1 hoofddifferentieelschakelaar voorzien die bij een foutstroom (lekkend strijkijzer bvb.) het hele huis in het donker plaatst.

Zelf heb ik met de kostprijs van een paar foutstroomschakelaars 2 afzonderlijke circuits waardoor de woning nooit volledig zonder verlichting komt te zitten omdat slechts een helft uitgeschakeld wordt, een investering die in bedrijfsomgeving eigenlijk vanzelfsprekend moet zijn. De noodverlichting die ik ook wel heb is dan ook actief maar valt niet eens op.

Dit staat nog veraf van de preventiemaatregelen die in Duitsland genomen worden. Daar is inmiddels een vonkendetector (bvb Siemens Arc fault detection device block AFDD) in de meterkast verplicht in nieuwbouw. Deze vonkdetectoren heb ik ook (vrijwillig) in mijn meterkast sedert jaren.

In de Alpen zijn blikseminslagen veel frequenter dan in de Lage Landen een probleem en daartegen worden speciale in de meterkast geplaatst. Alom tegenwoordig zijn de rode DEHN bliksembeveiligingen maar goedkoop zijn ze niet. Een eenvoudige 3-fasige overspanningsbeveiliging kost 75 € maar een gesofistikeerde DEHNventil bliksembeveiliging rond 750 €. Die laatste zijn in datacenters een must maar particulieren zullen schrikken wat een echte bliksembeveiliging kan kosten.
 

Bijlagen

 • brandbeveiligingsschakelblok-siemens-tot-40A.jpg
  brandbeveiligingsschakelblok-siemens-tot-40A.jpg
  106,2 KB · Weergaven: 2
 • DEHNguard.jpg
  DEHNguard.jpg
  299,6 KB · Weergaven: 2
 • DEHNventil.jpg
  DEHNventil.jpg
  181,5 KB · Weergaven: 2
 • Leuk
Waarderingen: PhAnt0m
Activiteit
Er wordt op dit moment (nog) geen nieuwe reactie gepost.
  Topic Status: Hallo . Er is al meer dan 14 dagen geen nieuwe reactie meer geplaatst.
  De inhoud is mogelijk niet langer relevant.
  Misschien is het beter om in plaats daarvan een nieuw onderwerp te starten..