Voor particulieren is de eerste keuze een UPS die niet alleen beschermt tegen de directe praktische gevolgen van een stroomuitval op IT-apparatuur (en ook domotica toepassingen bvb.) maar ook een buffer is tegen spanningspieken die materiaalschade kunnen veroorzaken. Afhankelijk van het beschikbaar budget (betaalbare Loodbatterij of de duurdere Li-ion) kunnen meer of minder apparaten van die UPS bescherming genieten.
Zogenaamde preventie wordt helaas meestal toegepast nadat schade is opgetreden, maw te laat.
Risicoanalyse is zelden een sterk punt van particulieren en zolang er geen schade optreedt worden de kosten voor preventie eerder als nutteloos ervaren.
Dit is gemakkelijk te zien in de doorsnee elektrische meterkast. Daar wordt op alles bespaard. Er wordt slechts 1 hoofddifferentieelschakelaar voorzien die bij een foutstroom (lekkend strijkijzer bvb.) het hele huis in het donker plaatst.
Zelf heb ik met de kostprijs van een paar foutstroomschakelaars 2 afzonderlijke circuits waardoor de woning nooit volledig zonder verlichting komt te zitten omdat slechts een helft uitgeschakeld wordt, een investering die in bedrijfsomgeving eigenlijk vanzelfsprekend moet zijn. De noodverlichting die ik ook wel heb is dan ook actief maar valt niet eens op.
Dit staat nog veraf van de preventiemaatregelen die in Duitsland genomen worden. Daar is inmiddels een vonkendetector (bvb Siemens Arc fault detection device block AFDD) in de meterkast verplicht in nieuwbouw. Deze vonkdetectoren heb ik ook (vrijwillig) in mijn meterkast sedert jaren.
In de Alpen zijn blikseminslagen veel frequenter dan in de Lage Landen een probleem en daartegen worden speciale in de meterkast geplaatst. Alom tegenwoordig zijn de rode DEHN bliksembeveiligingen maar goedkoop zijn ze niet. Een eenvoudige 3-fasige overspanningsbeveiliging kost 75 € maar een gesofistikeerde DEHNventil bliksembeveiliging rond 750 €. Die laatste zijn in datacenters een must maar particulieren zullen schrikken wat een echte bliksembeveiliging kan kosten.