Internetconnectie is een loterij

Mickey

New UniFier
Berichten
17
Waarderingsscore
2
Punten
3
Eerder poste ik over de teleurstellende range. Ik heb daarna een 3e AP gekocht voor buiten, en heb mij neergelegd bij de beperkte range.

Waar we (huishouden) nog steeds dagelijks last van hebben is het volgende:
 • De smartphones (Android, Samsung, diverse typen) maken niet altijd vanzelf verbinding met wifi bij het binnenkomen in huis. Soms is slechts het lang indrukken van de wifi button bovenin het telefoonscherm voldoende om toegang te maken, soms moet je 2x kort drukken (=wifi uit en aan)
 • Bij het lopen door de woning blijven de devices (smartphones en laptops) plakken aan het eerdere AP waardoor ze een zeer slechte verbinding behouden (Teams meeting is dan drama)
 • Regelmatig (tig keer per dag) verliezen de apparaten internetverbinding (ik vermoed door het bewegen door het huis, want m’n laptop die meestal op m’n werktafel staat, of de tablet die bij de bank ligt, verliezen nooit verbinding).
 • Let wel: er is nog steeds verbinding met een AP (en de properties van de wifi verbinding op de telefoon laten netjes een IP-adres zien: 192.168.2.xxx), vaak niet de meest dichtstbijzijnde, maar er is dan geen verbinding met het internet.
Bijgevoegd: tekening van mijn setup. De KPN Box 12 router deelt de IP adressen uit. Wifi van dat apparaat staat uit.

Ik sta op het punt om de Ubiquity spullen de deur uit de gooien en 2 KPN superwifi punten te kopen.
Maar ja, ik geef liever niet op. Als ik de winnende switch nog niet goed ingesteld heb dan hoor dat graag.
En anders wil ik best meer Ubiquity spul kopen als dat helpt. :USG? Dream Machine? Dream Machine Pro? Cloud Key Gen2 Plus? Maar ja, ik lees dat de DHCP server van de Box 12 niet uitgezet kan worden?

Enkele settings: De unify controller staat op een PC, maar drááit alleen aan als ik settings van de AP’s ga aanpassen.
1x Guest SSID, 2,4 en 5 gecombineerd, 1x gewoon SSID, 2,4 en 5 gecombineerd. Controller versie: 6.1.71 / AP versie: 4.3.28.11361
AP Beneden: 11 HT20 , medium / 36 VHT40 , medium / Enable Airtime Fairness Off / Enable Minimum RSSI Off / Band steering Off
AP Boven: : 6 HT20 , high / 48 VHT40 , medium / Enable Airtime Fairness Off / Enable Minimum RSSI Off / Band steering Off
AP Buiten: : 1 HT20 , high / 60DFS VHT40 , high / Enable Airtime Fairness Off / Enable Minimum RSSI Off / Band steering Off
Wif settings:
UAPSD Off
Multicast Enhancement Off.
High Performance Devices Off
BSS Transition On
Proxy ARP Off
L2 Isolation Off
Legacy Support Off
Enable Fast Roaming Off
Security WPA-2
PMF Optional
Group Rekey Interval On / 3600sec
MAC Address Filter Off
RADIUS MAC authentication Off
Override DTIM Period Off
2G Data Rate Control On : min 6 mpbs
Disable CCK rates (1/2/5.5/11 Mbps) Off
Require clients to use rates at or above the specified value Off
Send beacons at 1 Mbps Off
DHCP mode: none
Gateway IP subet: 192.168.1.1/24
 

Bijlagen

 • LAN.jpg
  LAN.jpg
  161 KB · Weergaven: 60

hnijveen

New UniFier
Berichten
70
Waarderingsscore
22
Punten
5
@PE1PQX Wat is je punt? Ik adresseer 2 dingen:
 1. Zorg wegnemen ten aanzien van inzet UDMP (extra investering). Als je het er voor over hebt, ik kan alleen maar delen dat het de stabiliteit van mijn (Unify only) netwerk enorm verbeterd heeft. Punt is dat de investering niet gering is (naast UDMP bv ook switches).
 2. Voorstel voor serieuze netwerk upgrade (van een verzameling van verschillende leveranciers met wellicht in deze combinatie allerlei issues naar een prima platform voor huis netwerk). Ik zelf heb een voorkeur om dingen zo simpel mogelijk te houden, bijvoorkeur geen mix van verschillende fabrikanten/devices/logische hoofdcomponenten.
In de suggesties ter oplossing die hier worden gedaan ten aanzien van de bestaande hardware: dar doe ik geen uitspraak over. Er worden een aantal prima suggesties gedaan, om te proberen.

Wel goed van je dat naast IP-TV ook VoiP potentieel niet zomaar via UDMP gerealiseerd kunnen worden. Bij mijn weten is glas aansluiten op USG (direct) niet mogelijk. De USG die ik had, en weggeven heb, had die mogelijkheid zeker niet.
 

edwin2019

UniFier
Berichten
322
Waarderingsscore
57
Punten
28
Locatie
Groningen
Ahum, ter info.
Ik heb hier een mix van ziggo (bridged), draytek (router/vpn server), netgear (core switch), unify poe switch en een cloudkey v1b2 + 2x ap AC-pro en werkt als een trein.
Vrijwel dezelfde combi maar dan met xs4all glasvezel + iptv en werkt ook prima.
Ja, draytek en netgear integreerd lastiger met unify maar het kan wel.
 

db.

New UniFier
Berichten
18
Waarderingsscore
10
Punten
3
@db. : ik heb de radio's conform de adviezen op medium (2,4) en high (5) gezet, en eerlijk gezegd, ik betwijfel of het die radio-sterkte is. Want ook als ik vanaf de straat binnenloop op enkele meters van de begane grond AP, dan nog connecteren de telefoons lang niet altijd, of connecteren ze wel, maar zonder internet. Dus het niet overdragen naar het volgende AP is slechts "het volgende" probleem.
In je openingspost geef je 2 punten aan met betrekking op het roamen/blijven plakken aan een AP.
MIN RSSI is iets anders als de zendsterkte, en kan er voor zorgen dat clients eerder losgelaten worden.

Hoe is het roamen van boven naar buiten?
Misschien slecht te testen, maar deze zitten op dezelfde switch.

Mijn idee is dat het daarop stuk loopt, en dat e.e.a. niet goed gerouterd word en er dus ipconflicten/packetloss onstaat.

Iets wat gewoon in de kroeg ook al eens benoemd heeft.
Welk merk zijn je switches?
Ik denk bijna dat die van een ander merk zijn.
Dat komt de onderlinge communicatie niet ten goede.
Dan krijg je dus problemen met roamen van het ene AP naar het andere.

Gr. E
 

PE1PQX

UniFier
Berichten
791
Waarderingsscore
320
Punten
63
Locatie
Land van Bartje
Website
www.pe1pqx.eu
@hnijveen de OP heeft een abonnement bij KPN (dat haal ik uit de "KPN BOX12", is dus een experiabox v12).
Daarbij werkt VoiP gewoon in VLAN 6 mee over de zelfde VLAN als het internet zelf. IP-TV heeft WEL een andere VLAN.
Vandaar mijn opmerking om te overwegen een USG-Pro of UDM Pro (modellen waarbij glas WEL direct aangesloten kan worden, of anders via een mediaconverter) te gaan gebruiken en de Experiabox puur en alleen als VoiP client te gaan gebruiken.

zie https://www.kpn.com/service/internet/wifi-en-modems/eigen-modem-instellen-en-gebruiken.htm, vanaf "Voordat je verder gaat met het instellen van je eigen modem".

Kort samen gevat: Internet (en dus ook VoiP via het SIP protocol) = VLAN 6, IP-TV over VLAN 4
 

Mickey

New UniFier
Berichten
17
Waarderingsscore
2
Punten
3
 • Topicstarter Topicstarter
 • #25
@PE1PQX Je hebt het bijna goed in je post van 12 mei 9:17u :) Idd geen UDM of USG. Het is de Box12 van KPN die noemen ze geen experiabox meer, maar dat is een detail. En hij regelt wel telefoon, maar geen IP-TV: we hebben Ziggo coax TV. De TV's op het plaatje zijn alleen voor internet/netflix op de Box12 aangesloten.
KPN zou gewoon het uitzetten van de DHCP-server op de Box12 moeten toestaan, simpel. Grrr.
 

Mickey

New UniFier
Berichten
17
Waarderingsscore
2
Punten
3
 • Topicstarter Topicstarter
 • #26
@db. Jahoor ik was kroeg z'n switch opmerkig niet vergeten! Ik had gekeken naar een Ubiquity switch. Ik zat te denken aan een Ubiquiti UniFi US-8-60W of een Ubiquiti UniFi Switch Lite 8 PoE. Ik durfde nog niet te bestellen omdat de AP-AC-Pro en de UAP-AC-M elk een ander power injector hebben (24 / 48v) en ik niet weet of deze switches dat aankunnen (at/af)?
Dat roamen van boven naar buiten checken is een goed idee: de AP beneden uitzetten en dan van de AP boven naar het balkon lopen, dan zou hij op AP buiten moeten overstappen. Ga ik proberen.
 

PE1PQX

UniFier
Berichten
791
Waarderingsscore
320
Punten
63
Locatie
Land van Bartje
Website
www.pe1pqx.eu
Ach ja, what is in a name... ;) Ik hoef hem in ieder geval niet.

Wat betreft de keuze voor een switch: mijn tip is de US-8-150Watt, dan heb je 8 PoE+ poorten en geen 4 PoE (non plus!). Bijkomend voordele is dat je naast 8 UTP poorten ook nog 2 SFP poortjes hebt die je kunt gebruiken voor glasvezel of SFP-UTP.
Daarmee heb je meer mogelijkheden tot uitbreiding met nieuwere accesspoints en eventueel camera's.
Ook kun je dan eenvoudiger een Cloudkey Gen 2+ aansluiten, mocht je dat ooit gaan overwegen.
 
Laatst bewerkt:

Eddie the Eagle

UniFier
Berichten
866
Oplossingen
2
Waarderingsscore
451
Punten
63
Ik durfde nog niet te bestellen omdat de AP-AC-Pro en de UAP-AC-M elk een ander power injector hebben (24 / 48v) en ik niet weet of deze switches dat aankunnen (at/af)?

Als je nog iets op 24v hebt lopen, dan is dat geen 802.3af en geen 802.3at maar PoE passive 24v. Dat kan alleen de US-8-150; dat moet je trouwens wel handmatig instellen voor de betreffende poort, anders gaat het aangesloten apparaat niet aan. Het ziet er als volgt uit, poort 8 is bij mij 24v.

1620969829983.png

De switch Lites (8 & 16) ondersteunen trouwens wel 802.3at (PoE+) op respectievelijk 4 en 8 poorten.
 

Hofstede

Administrator
Forumleiding
Berichten
1.533
Oplossingen
5
Waarderingsscore
697
Punten
113
De AP-AC-Pro en de AP-AC-M ondersteunen normaalgesproken gewoon 802.3af en hebben geen 24V nodig.
Het is een tijdje zo geweest dat de goedkopere AP-AC-Lite alleen 24V aan kon. Vandaar dat de AP’s toen met een 24V injector werden geleverd (de AP-AC-Pro kan beide aan).

Wil je echt zekerheid, plaats dan even foto‘s van de typeplaatjes van de AP’s. In het verleden vaker meegemaakt dat mensen het type niet exact opgeven, en 1 lettertje kan een groot verschil maken (bijvoorbeeld 1e en 2e generatie AP).
 

dbw

Moderator
Forumleiding
Berichten
1.930
Oplossingen
1
Waarderingsscore
799
Punten
113
Locatie
Naarden
Website
www.computerhulphetgooi.nl

Mickey

New UniFier
Berichten
17
Waarderingsscore
2
Punten
3
 • Topicstarter Topicstarter
 • #33
2 Lite-8-poe switches binnen gekomen en in gebruik genomen, zichtbaar in Controller (die draait op een PC, en af en toe aangaat). Adopted, werken prima. Helaas is de Topology map nu ineens incompleet (slechts 1 AP wordt getoond, meer niet). Maar goed, dat is bijzaak. Helaas hebben de switches niet gebracht wat ik hoopte: de wifi connecties van met name de smartphones is nog steeds slechts zoals eerder beschreven. Ik heb 1 vd phones een vast IP adres gegeven in de KPN router (obv het MAC adres vd phone) en op de telefoon ingesteld het echte MAC address te gebruiken bij wifi en niet randomized. Maar helaas, nog niet stabiel. Meestal keurig connected, maar zonder Internet access. Ik zal de router nog eens herstarten zodra het mag van de jeugd alhier, maar veel hoop heb ik niet.
 

Hofstede

Administrator
Forumleiding
Berichten
1.533
Oplossingen
5
Waarderingsscore
697
Punten
113
Heb je dus switches gekocht in de veronderstelling dat die WIFi issues zouden oplossen? Switches hebben geen invloed op WiFi. Voor problemen met WiFi moet je de oplossing toch echt zoeken in de AP’s.
 

Mickey

New UniFier
Berichten
17
Waarderingsscore
2
Punten
3
 • Topicstarter Topicstarter
 • #36
@gewoon in de kroeg : jahoor alles adopted. Ik las op diverse fora dat de topology-kaart gewoon ontbetrouwbaar is bij Ubiquity. Soi.
De laatste weken geexperimenteerd met een oude router als 2e acces point. I heb die een IP adres buiten mijn pool van 0 t/m 200 gegeven (215). Dat kon je op die router (nu AP) eenvoudig instellen, herstarten, klaar. Verder aldaar nog wat gespreel met RSSI, en zowaar het werkt heel redelijk!
Dus nu toch weer proberen de Ubiquity's aan te zetten. Dus ik wil ze ook een adres buiten de 0-200 reeks geven.
Maar hoe? HEt gaat dus niet om het reserveren van een adres (dat doe ik in de Box12 dat zou simpel zijn), nee i bedoel een vast IP adres buiten de DHCP range.
@Hofstede schreef in 2018 over het geven van een IP adres buiten de pool: "Voor AP: Devices -> Properties -> Config -> Network -> Static IP en daar alles handmatig invullen. Dus adres keihard vastgelegd op een IP."
Maar mijn punt is: wat moet ik invullen bij: preferred DNS, Subnet Mask, Alternative DNS, Gateway em DNS Suffix? Als ik ze leeg laat blijft de save knop grijs...
 

m4v3r1ck

UniFier
Berichten
838
Oplossingen
3
Waarderingsscore
344
Punten
63
Ietwat off-topic gezien het onderwerp AP... Ik ben ook bezig met het geven van vaste IP-adressen aan UniFi devices en mijn Mac (rand)apparatuur vanuit mijn USG3P, alle netwerken hebben een .local domain name gekregen, dus iot.local / guest.local etc. Moet LAN ook lan.local krijgen eigenlijk?.

Dus bovenstaande DNS toevoeging is niet relevant voor het maken van een vast IP-adres, maar wat betekend het? Dank alvast.
 

HeeBru

New UniFier
Berichten
24
Waarderingsscore
12
Punten
3
Locatie
Oss
Er wordt hier iedere keer uitgegaan dat het probleem bij de unifi AP's ligt.
Maar bij een test op mijn werk om te bellen via voip, zijn we er achter gekomen dat een aantal Samsung telefoons veel problemen hadden met het overschakelen naar een ander AP (we hebben 75 AP's) en als je met een Iphone en een Samsung rondliep viel dus op dat de Iphone's veel sneller overschakelen.
Er zijn een aantal Samsung type telefoons die problemen met snel over schakelen, als je met de wifiman app rondloopt zie je ook dat bepaalde types Samsung pas omschakelen als het signaal helemaal wegvalt, en dan veel moeite hebben om met een volgend AP te verbinden.
 
Berichten
117
Waarderingsscore
39
Punten
28
@gewoon in de kroeg : jahoor alles adopted. Ik las op diverse fora dat de topology-kaart gewoon ontbetrouwbaar is bij Ubiquity. Soi.
De laatste weken geexperimenteerd met een oude router als 2e acces point. I heb die een IP adres buiten mijn pool van 0 t/m 200 gegeven (215). Dat kon je op die router (nu AP) eenvoudig instellen, herstarten, klaar. Verder aldaar nog wat gespreel met RSSI, en zowaar het werkt heel redelijk!
Dus nu toch weer proberen de Ubiquity's aan te zetten. Dus ik wil ze ook een adres buiten de 0-200 reeks geven.
Maar hoe? HEt gaat dus niet om het reserveren van een adres (dat doe ik in de Box12 dat zou simpel zijn), nee i bedoel een vast IP adres buiten de DHCP range.
Je AP een vast IP-adres geven is simpel.
ga in je controller naar het betreffende apparaat (kan een unifi device zijn maar ook een client)
ga in de instellingen van het apparaat naar netwerk
stel daar het gewenste ip-adres in.
thats all.

Let er wel op dat je een ip-adres geeft dat NIET in de DHCP reeks zit
 
Bovenaan