USG Pro 4 eigen GPON ONT SFP (T-Mobile)

PaulvL

UniFier
6 mei 2022
7
8
3
Ik ben inmiddels overgestapt op glasvezel van T-Mobile voor internet en TV. In het installatiepakket krijg je een Huawei GPON en een router.

Natuurlijk is het de bedoeling om mijn bestaande USG Pro 4 te gebruiken, en de geleverde spullen in het installatiepakket lekker terug in de doos te stoppen.

Deel 1: De router vervangen:
Het Huawei kastje aan de RJ45 WAN poort van de USG Pro 4 aansluiten. en op de WAN poort VLAN300 instellen (T-Mobile gebruikt VLAN tagging voor verkeer van zowel TV als internetsignaal). Instellen van VLAN 300 door in de controller interface Deze stappen te volgen:
  • Settings
  • Internet
  • Default (of andere naam als je die hebt) aanklikken
  • Bij Advanced Manual instellen
  • VLAN ID instellen op 300
  • Apply changes

Deel 2: Huawei kastje vervangen voor een SFP module
Dit blijkt blijkt wat lastiger en ben ik nog niet uit.
Er zijn twee SFP poorten op de UGS Pro 4 (gekoppeld aan de corresponderende RJ45 WAN poorten) en er zijn SFP GPON modules van Ubiquity te verkrijgen. Ik heb dan ook de UF Instant gekocht en aangesloten.

Athentificatie middels serienummer:
Een eigen GPON aansluiten werkt niet out-of-the-box. T-Mobile authentificeert namelijk de GPON op basis van het serienummer, en zij accepteren nu het serienummer van het Huawei kastje. Dit is een 16 cijferige code en staat op de achterkant van het Huawei kastje.

Achterhalen van het serienummer van de UF Instant:
De UF Instant heeft een Hexadecimaal serienummer van 12 tekens op het doosje staan, deze begint met 18E8, gevolgd door 8 tekens. Oftewel format 18E81111AAAA. Echter, als ik in log op de USG Pro 4 via ssh, kun je deze ook uitlezen via het commando "show interfaces ethernet eth2 sfp". Die geeft hetzelfde serienummer in een ander format weer: serial=UBNT1111aaaa. (dus UBNT ipv 18E8, en de opvolgende hex waarden lower case).

Nu kan degene die normaliter alles bij je thuis komt aansluiten (T-Mobile noemt deze een T-Mobile expert, het zijn mensen van Guidion) het geaccepteerde serienummer aan T-Mobile zijde aanpassen, waarna dit binnen 30 seconden actief is. Ik trof een hele vriendelijke monteur die bereid was dit aan te passen en aangezien het niet direct werkte een aantal pogingen gedaan. Ik heb ergens gelezen dat de code van de UF Instant te kort is, en deze voorzien moet worden van 4 nullen achter het serienummer, dus daarom is dit ook geprobeerd. Ik vond voorloop nullen logischer dus ook dat is geprobeerd. Sommige codes werden niet geaccepteerd door de (web)portal die de monteur gebruikte om dit aan te passen, ik weet niet meer welke dat waren. De geprobeerde combinaties:
  • 18E81111AAAA
  • UBNT1111aaaa
  • UBNT1111AAAA
  • 000018E81111AAAA
  • 0000UBNT1111aaaa
  • 0000UBNT1111AAAA
  • 18E81111AAAA0000
  • UBNT1111aaaa0000
  • UBNT1111AAAA0000
Helaas allemaal zonder succes. Ik zat er nog aan te denken om de hexadecimale waarde om te zetten naar de decimale waarde, maar dan komt deze uit op 14 karakters.

Om het serienummer aan T-Mobile zijde aan te laten passen zou ik nu T-Mobile moeten bellen, zorgen dat ik iemand van de technische kant te pakken krijg, die dit wil proberen en als het niet lukt ook weer terug wil zetten. De helpdesk heeft er geen idee van als je hierover begint en zegt eerst dat het niet kan en het is lastig de juiste persoon te pakken te krijgen. Een vaak frustrerende weg die ik liever vermijd.

Het volgende wat ik dus ga proberen is om het serienummer in de UF Instant, liefst permanent, aan te passen zodat deze matcht met die van het Huawei kastje. Ik ben hier al een tijd mee aan het stoeien, want ik krijg tot nu toe geen telnet verbinding naar de UF-instant zelf voor elkaar. Deze schijnt zelf een IP adres van 192.168.1.1 te hebben, wat hetzelfde is als de USG Pro 4 en daardoor waarschijnlijk zal conflicteren. Er staan veel posts over de UDM pro, waarmee je kan telnetten naar localhost, en er is zelfs een tooltje voor maar op de USG lukt dat vooralsnog niet.

Op een of andere manier lukt het bij de UDM om verbinding te maken met de UF Instant, zoals te zien is in andere posts. Bij mij is dat met de USG nog steeds niet gelukt. Ik heb aan de LAN zijde de ip range aangepast (naar 192.168.5.*), maar kan dan nog niet vanuit de USG telnetten naar 192.168.1.1. ook niet als ik op de WAN poort en adres in dezelfde range in stel zoals bijvoorbeeld 192.168.1.84.

To be continued, hoop dat iemand hier iets aan heeft en suggesties zijn altijd welkom :)
 
Laatst bewerkt:
De UF Instant gaat je niet lukken, die is hier niet geschikt voor. De UF Instant werkt alleen met OLT van Unifi zelf, en niet met Huawei zoals T-Mobile gebruikt.
Het is meer dan alleen een serienummertje :)
Er is tot nu toe vrij weinig dat WEL werkt, maar zoek anders even op dit forum, er is een heel topic over!
 
Daar gaat het dus voornamelijk over de UDM, en ik heb een USG.

Op een of andere manier lukt het bij de UDM om verbinding te maken met de UF Instant, zoals te zien is in andere posts. Bij mij is dat met de USG nog steeds niet gelukt. Ik heb aan de LAN zijde de ip range aangepast (naar 192.168.5.*), maar kan dan nog niet vanuit de USG telnetten naar 192.168.1.1. ook niet als ik op de WAN poort en adres in dezelfde range in stel zoals bijvoorbeeld 192.168.1.84.
 
Je hebt gelijk over het verschil tussen de UDM en de USG, maar het gaat wel over dezelfde GPON verbinding van T-Mobile. Schijnt door UI zelf gezegd te zijn dat het écht niet gaat werken via een UF Instant.
 
Ja daar lijkt het inderdaad op, toch wil ik hem in ieder geval kunnen benaderen en zelf de (on)mogelijkheden onderzoeken.
 
  • Leuk
Waarderingen: Koffie
Wellicht interessant om te weten, maar er schijnt dus een vendorlock op de Ufiber Instant te zitten. Met de huidige firmware gaat het dus nooit lukken, ook niet als je het serienummer doorgeeft aan T-Mobile.

Maar er is wel aangepaste firmware beschikbaar met ondersteuning voor third parties zoals Huawei:

Alleen moet je er dan wel in kunnen komen via 192.168.1.1, daar heb ik geen oplossing voor.
Met een Nokia module had ik een vergelijkbaar probleem zoals je hebt kunnen lezen in het andere topic.
Uiteindelijk lukte het wel om er via een TP-Link mediaconverter er in te komen en zo de boel te configureren.
 
Bedankt @Mr. Jinx ik ben zeker bereid om er andere Firmware op te zetten, maar aangezien de SFP bij de USG aan de WAN kant zit denk ik dat ik er op deze manier niet bij kom. Wellicht lukt het me binnenkort een switch oid te lenen om de module wel te kunnen benaderen en dan zal ik dit zeker verder oppakken.
 
Update: Het werkt! Maar nog niet met de stick van unifi)

Omdat ik toch van dat huawei kastje af wil, bij fs.com maar een SFP module aangeschaft (deze).

Vervolgens alles omprikken:
  • RJ45 uit WAN1 die nu actief is
  • SFP in de eerste SFP poort
  • Fiber kabel uit Huawei kastje
  • Fiber kabel in SFP module prikken
Nu de SFP module benaderen, ook dat was even uitzoeken maar is gelukt zoals hieronder weergegeven. Kanttekening is wel dat de IP adressen die ik aan de LAN kant gebruik niet in de standaard instellingen heb staan, het zou kunnen dat dit invloed heeft op de werking van onderstaande. Mocht je hier tegenaan lopen, laat het dan even weten.
  • Log in via SSH op de USG met de device login/pass combinatie
  • Pas de configuratie aan van de eth2 interface (WAN1) door onderstaande commando's tussen aanhalingstekens op te voeren:
    • "configure" om de configuratie modus te starten
    • "set interfaces ethernet eth2 address 192.168.1.5/24" om een vast IP adres in te stellen op de WAN interface, in het zelfde subnet als de SFP module. Daardoor kan deze worden "gevonden"
    • "delete interfaces ethernet eth2 address dhcp" om de huidige configuratie te verwijderen (automatisch een IP adres verkrijgen)
    • "show interfaces ethernet eth2". Kan gebruikt worden om tussen de commando's door de configuratieaanpoassingen te bekijken. Wat je hebt toegevoegd met het set commando zal een plusje voor staan, wat je verwijderd met het delete commando zal een minnetje ervoor hebben staan
    • "commit" om de aangepaste instellingen toe te passen.
Nu is de module te benaderen via SSH met het commando "ssh ONTUSER@192.168.1.10". Het wachtwoord is 7sp!lwUBz1 (l = L , 1 = een). Ik heb dit gedaan vanuit de USG. Ik weet niet of dit nodig is, maar ik had deze nog open staan. Met behulp van andere topics, waarbij ik niet bij elk commando weet waar het voor dient heb ik het hierna wel in één keer werkend gekregen. Hieronder de commando's om niet steeds naar andere topics te verwijzen en er één verhaal van te maken:
Kijk naar de onderkant van het Huawei kastje (ONT). Stel dat je serial number 48575443956EABBA is en je mac adres 98:3F:60:00:AB:BA
Code:
set_serial_number HWTC956EABBA
uci set network.host.macaddr=98:3F:60:00:AB:BA
uci commit network.host.macaddr=98:3F:60:00:AB:BA
sfp_i2c -i 0 -s "HUWAWEI"
sfp_i2c -i 1 -s "HG8010Hv6"
sfp_i2c -i 2 -s "0001"
sfp_i2c -i 3 -s "48575443956EABBA"
sfp_i2c -i 7 -s "HWTC"
fw_setenv sgmii_mode
uci commit
reboot
Als het goed is zie je dat hij reset en de verbinding verbreekt. Nu nog DHCP weer terug inschakelen op de WAN1 interface. Ik heb dat gedaan via de controller (web based), maar kan ook weer via de command line door onderstaande commando's uit te voeren (zelfde als hierboven maar dan andersom):
Code:
configure
set interfaces ethernet eth2 address dhcp
delete interfaces ethernet eth2 address 192.168.1.5/24
commit
 
@PaulvL vraagje. Heb je de SF module moeten voorzien van andere firmware? Ik heb zelf een UDM Pro SE en geen USG maar wil het ook proberen op basis van de door jou beschreven stappen. Ik ga ervanuit dat het niet uit maakt. Maar dat weet ik uiteraard niet zeker.
 
Hi @Sometimes . Ik heb verder niets gedaan met de module, behalve de opgegeven commando's erop uitgevoerd. Dus de originele FW zoals ik hem heb ontvangen staat er nog op. Vanuit de UDM Pro SE moet dit ook lukken, wellicht zelfs zonder eerst een IP adres anders in te stellen en direct via ssh naar 192.168.1.10 te gaan. Succes!
 
FS module in combinatie met UDM SE werkt voor T-mobile GPON aansluiting. Zonder media converter direct op de UDM SE. Dit is de SFP module:


Je kunt deze met bijvoorbeeld een TP link MC220L afconfigureren met de volgende stappen:

 
T-Mobile maakt gebruik van deze 'glasvezel converter': Huawei HG8010Hv6
1682520291540.jpeg




Uiteindelijk ben ik op deze module terecht gekomen : DFP-34X-2C2
gpon.jpeg


Deze maakt gebruik van de RTL9601D soc welke goed bekend staat.
Verder kun je via een GUI alles eenvoudig configureren.
En hij werkt ook nog eens in een Unifi Dream Machine Pro!

Besteld via AliExpress en binnen 2 weken binnen.
kies hier voor de XPON module, die heeft de meeste mogelijkheden.

GPON configuratie voor gebruik T-Mobile

Voor T-Mobile is het enige dat je hoeft te configureren het serienummer en de vendor ID.

Maar let wel op, deze SFP heeft een UPC aansluiting (blauwe connector).
De standaard witte Huawei die T-Mobile levert heeft een APC aansluiting (groene connector).
Alhoewel ze er hetzelfde uitzien, en ook passen, is het koppelvlak anders.
Gebruik dus een fiber kabel met een blauwe connector aan de kant van de SFP!

Ga naar http://192.168.1.1
username/pasword = admin
Dit kan soms een uitdaging zijn als een ander component ook op 192.168.1.1 zit.
Een mediaconverter (bv. tp-link mc220l) kan uitkomst bieden tijdens de configuratie.

Ga naar PON en stel het GPON SN in. Dit begint met HWTC en de laatste 8 karakters van het serienummer achter op je Huawei kastje. Bijvoorbeeld HWTCA1B2C3D4

Clip4.png



Stel Vendor ID in op HWTC
Sla de instellingen op
Als je nu de fiber erin stopt, dan zie als het goed is in het PON menu ONU status O5:

Clip5.png



Als laatste dien je nog even VLAN 300 toe te voegen aan de WAN poort.
Dit is afhankelijk van welk type router je gebruikt.

Dit is alles om het werkend te krijgen.
Mocht je niet bij de web interface kunnen, dan kun je alles ook configureren via SSH.
Zie voor meer informatie daarover:
github.com

RTL960x/Setup_Stick.md at main · Anime4000/RTL960x

Hacking V2801F, TWCGPON657 & DFP-34X-2C2 to suite your ISP Fiber - RTL960x/Setup_Stick.md at main · Anime4000/RTL960x
github.com

Optioneel 1:

Niet noodzakelijk, maar je kan de module nog instellen op comptabiliteit met Huawei, aangezien de backend van T-Mobile waarschijnlijk ook met Huawei OLT's draait. Elke vendor heeft zo zijn eigen standaard.

Voor Huawei:

SSH naar je module (192.168.1.1)
Login/password = admin/admin

flash set OMCI_OLT_MODE 1

Optioneel 2:

Ga naar LAN en pas het IP nummer aan:

Clip2.png



Ik heb 'm op 192.168.1.100 gezet.
Als de module in de UDM zit, dan kan ik helaas niet zomaar bij de GUI. Hiervoor moet ik dan even de WAN poort instellen als LAN poort, dan kom ik er wel bij. In principe is het 1x instellen en klaar, dus je hoeft er niet echt bij te kunnen.

Bron: https://providerforum.nl/topics/vervangen-t-mobile-huawei-gpon.95394/page-3#post-1348257
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Goedenmiddag,

Een tijd geleden heb ik de FS GPON-ONU-34-20BI aangeschaft en geïnstalleerd. De module werkt en ik heb internet. Alleen de snelheid van de module valt me tegen.

Met de Huawei module haal ik altijd een download snelheid van ongeveer 950 mbit/s. Met de FS module varieert dit tussen de 800 en 900 mbit/s. Zijn er meer mensen die hier problemen mee hebben gehad? Is dit misschien een configuratie probleem? Of zou ik misschien een andere module moeten kopen, welke wel de volledige snelheid geeft?

Ik heb recentelijk mijn USG-PRO4 vervangen, omdat ik dacht dat het misschien aan de SFP poort van dat apparaat lag. Mijn nieuwe UXG-PRO geeft echter hetzelfde resultaat. Het lijkt er zelfs op dat de snelheden met mijn UXG nog lager zijn, zelf na het resetten van alle apparaten in mijn UNiFI netwerk.

Alvast bedankt voor de reactie,

Groeten,
Joost
 
Goedenmiddag,

Een tijd geleden heb ik de FS GPON-ONU-34-20BI aangeschaft en geïnstalleerd. De module werkt en ik heb internet. Alleen de snelheid van de module valt me tegen.

Met de Huawei module haal ik altijd een download snelheid van ongeveer 950 mbit/s. Met de FS module varieert dit tussen de 800 en 900 mbit/s. Zijn er meer mensen die hier problemen mee hebben gehad? Is dit misschien een configuratie probleem? Of zou ik misschien een andere module moeten kopen, welke wel de volledige snelheid geeft?

Ik heb recentelijk mijn USG-PRO4 vervangen, omdat ik dacht dat het misschien aan de SFP poort van dat apparaat lag. Mijn nieuwe UXG-PRO geeft echter hetzelfde resultaat. Het lijkt er zelfs op dat de snelheden met mijn UXG nog lager zijn, zelf na het resetten van alle apparaten in mijn UNiFI netwerk.

Alvast bedankt voor de reactie,

Groeten,
Joost
Hoi Joost ik herken je probleem dat de snelheid iets lager uitkomt. Ik gebruik de Dreammachine met traffic indemnification aan. nu blijft voor mijn gebruik 900 / 900 voldoende voor mijn thuis omgeving dus ik neem het voor lief.
 
Hoi Joost ik herken je probleem dat de snelheid iets lager uitkomt. Ik gebruik de Dreammachine met traffic indemnification aan. nu blijft voor mijn gebruik 900 / 900 voldoende voor mijn thuis omgeving dus ik neem het voor lief.
Balen, maar fijn om te horen dat meer mensen er last van hebben. Nu heb ik nog een probleem en het lijkt erop dat dat samenhangt met de FS SFP die ik gebruik. De ports (2x WAN, 2x LAN) van mijn UXG-PRO worden weergegeven als disconnected. Ergens las ik dat dit te maken zou kunnen hebben met het incompatible zijn van de FS module.

Werkt de port configuration / connection state in de Unifi webinterface wel met de RTL9601D module die jij gebruikt?
 
Activiteit
Er wordt op dit moment (nog) geen nieuwe reactie gepost.
  Topic Status: Hallo . Er is al meer dan 14 dagen geen nieuwe reactie meer geplaatst.
  De inhoud is mogelijk niet langer relevant.
  Misschien is het beter om in plaats daarvan een nieuw onderwerp te starten..