Tip LACP instellen op een USW 8 met een Synology DS916+

 • Beste gast, registreer een account en krijg zo volledig toegang tot het UniFi forum! Help mee, stel vragen en leer wat je allemaal kunt doen met UniFi apparatuur.

Hempie

Administrator
Unifier
30 jan 2018
372
154
43
Wat is Link aggregation:

(een stukje uit de wiki )
Link aggregation is de Engelse verzamelnaam voor het combineren / parallel schakelen van meerdere netwerkverbindingen met als doel een hogere doorvoersnelheid te behalen dan een enkelvoudige verbinding en/of voor fouttolerantie te zorgen indien een verbinding faalt. De precieze invulling van het doel is afhankelijk van de gekozen modus. Redundantie wordt vaak toegepast om fouttolerantie toe te voegen aan bedrijf kritische systemen. De techniek is van toepassing op zowel (core)switches als netwerkkaarten (NIC's). Beide nodes dienen over de Link aggregation techniek te beschikken en hiervoor geconfigureerd te zijn om Link aggregation toe te kunnen passen. Linkaggregatie staat ook bekend als: trunking, link bundling, Ethernet/network/NIC bonding, en NIC teaming.

Link aggregatie is tegenwoordig gestandaardiseerd door de IEEE onder dossier 802.3ad en biedt de volgende voordelen:

 • Hogere doorvoersnelheid tussen twee pc's.
 • Betere schaalbaarheid netwerken door aggregatie op core-switches toe te passen. Hierdoor kan een enkele pc nooit alle bandbreedte in beslag nemen; de link tussen twee switches is namelijk "breder" dan een link tussen twee computers.
 • Bestaande netwerkinfrastructuur kan worden uitgebreid zonder alles te vervangen voor een opvolger (zoals 1000BaseT of 10GBaseT).
Om linkaggregatie te gebruiken op een pc zijn de volgende vereisten van toepassing:

 • Geschikt besturingssysteem, zoals Windows XP/Vista/7/8/10, Linux, Mac OS X of FreeBSD.
 • Geschikte netwerkcontroller (NIC).
 • Dubbele ethernetbekabeling.
 • Indien connectie via switch, een switch die 802.3ad ondersteunt.
Voor UNIX-achtige besturingssystemen zoals Mac OS X, Linux en FreeBSD is het niet nodig om aparte drivers voor de netwerkkaart te gebruiken aangezien aggregatie op een hoger stack-niveau is geïmplementeerd. Voor Windows is dit echter wel nodig, en vereist aldus een netwerkadapter die specifiek geschikt is voor link aggregatie.

Om linkaggregatie te gebruiken op een switch zijn de volgende vereisten van toepassing:

 • Twee of meer aansluitingen.
 • Softwarematige ondersteuning voor 802.3ad.
 • End-device die over dezelfde vereisten beschikt.
In deze uitleg word gebruik gemaakt van een Synology DS916+ met 2 gigabit netwerk aansluitingen. DSM versie: 6.1.5-15254 Update 1
Het instellen gebeurt als volgt, ga in het Configuratiescherm naar Netwerk
You must be registered for see images attachGa nu naar Netwerkinterface en klik vervolgens op Maken
You must be registered for see images attachKies hier voor Balance-TCP en klik volgende
You must be registered for see images attachJe netwerk apparaten zijn standaard al geselecteerd dus klik op Volgende
You must be registered for see images attachKies hier voor een vast of DHCP adres en klik op volgende, je netwerk word nu ingesteld
You must be registered for see images attachIn de UniFi Controller klik je op je switch, in dit geval een USW 8 POE-150W zodat de Eigenschappen zichtbaar worden en klik op Poorten
En klik vervolgens op de poort waar Lan 1 van de Synology op zit. In dit voorbeeld op poort 3. Klik op het pennetje om de poort te bewerken
You must be registered for see images attachSelectreer de optie Aggregate en kies de 2e lan poort waar de Synology op aangesloten zit, in dit voorbeeld op poort 4
geef dit bij aggregate poorten op en klik op Toepassen
You must be registered for see images attach


De poorten zijn nu samen gevoegd voor de werking met LACP
You must be registered for see images attachDit kunnen we controleren in de Netwerk instellingen van de Synology in het Configuratiescherm, klik op Bond 1 en op het pijltje naar beneden
You must be registered for see images attachJe bent nu verbonden via 2 netwerkinterfaces, LACP is op beide apparaten correct geconfigureerd.
You must be registered for see images attach
 

Hempie

Administrator
Unifier
30 jan 2018
372
154
43
Het zal aan het type Nas en DSM versie liggen hoe de opties zichtbaar zullen zijn, ook met wel of geen vast adres ervaar ik geen problemen.
 

Hofstede

Administrator
Unifier
12 feb 2018
419
156
43
Toch nog even een opmerking hierover: LAG verhoogt de doorvoersnelheid niet. Bij een LAG van twee 1Gbps verbindingen blijft de maximale snelheid tussen twee apparaten 1Gbps. Het voordeel is dat, wanneer meerdere apparaten tegelijkertijd verbinding maken met bijvoorbeeld een NAS, de NAS de verbindingen kan verdelen over twee netwerkpoorten.
 

Hempie

Administrator
Unifier
30 jan 2018
372
154
43
In DSM 6.2-23739 Update 1 is de naamgeving veranderd naar:
You must be registered for see images attach
 

RobertKoopman

Moderator
Unifier
7 feb 2018
268
61
28
Vreemd, bij mijn 712+ en 1812+ is dat scherm niet veranderd.
Wat er bij jou in het eerste bericht staat in dat dsm scherm heb ik nog nooit zo gezien?
Gebruik LAG al jaren.
 

Hempie

Administrator
Unifier
30 jan 2018
372
154
43
Viel mij op dat het was aangepast. Idd bijzonder, zullen ze tussen de verschillende types toch kleine programmeursverschillen zitten die later recht getrokken worden?