Internetconnectie is een loterij

Mickey

UniFier
22 sep 2020
17
2
3
Eerder poste ik over de teleurstellende range. Ik heb daarna een 3e AP gekocht voor buiten, en heb mij neergelegd bij de beperkte range.

Waar we (huishouden) nog steeds dagelijks last van hebben is het volgende:
  • De smartphones (Android, Samsung, diverse typen) maken niet altijd vanzelf verbinding met wifi bij het binnenkomen in huis. Soms is slechts het lang indrukken van de wifi button bovenin het telefoonscherm voldoende om toegang te maken, soms moet je 2x kort drukken (=wifi uit en aan)
  • Bij het lopen door de woning blijven de devices (smartphones en laptops) plakken aan het eerdere AP waardoor ze een zeer slechte verbinding behouden (Teams meeting is dan drama)
  • Regelmatig (tig keer per dag) verliezen de apparaten internetverbinding (ik vermoed door het bewegen door het huis, want m’n laptop die meestal op m’n werktafel staat, of de tablet die bij de bank ligt, verliezen nooit verbinding).
  • Let wel: er is nog steeds verbinding met een AP (en de properties van de wifi verbinding op de telefoon laten netjes een IP-adres zien: 192.168.2.xxx), vaak niet de meest dichtstbijzijnde, maar er is dan geen verbinding met het internet.
Bijgevoegd: tekening van mijn setup. De KPN Box 12 router deelt de IP adressen uit. Wifi van dat apparaat staat uit.

Ik sta op het punt om de Ubiquity spullen de deur uit de gooien en 2 KPN superwifi punten te kopen.
Maar ja, ik geef liever niet op. Als ik de winnende switch nog niet goed ingesteld heb dan hoor dat graag.
En anders wil ik best meer Ubiquity spul kopen als dat helpt. :USG? Dream Machine? Dream Machine Pro? Cloud Key Gen2 Plus? Maar ja, ik lees dat de DHCP server van de Box 12 niet uitgezet kan worden?

Enkele settings: De unify controller staat op een PC, maar drááit alleen aan als ik settings van de AP’s ga aanpassen.
1x Guest SSID, 2,4 en 5 gecombineerd, 1x gewoon SSID, 2,4 en 5 gecombineerd. Controller versie: 6.1.71 / AP versie: 4.3.28.11361
AP Beneden: 11 HT20 , medium / 36 VHT40 , medium / Enable Airtime Fairness Off / Enable Minimum RSSI Off / Band steering Off
AP Boven: : 6 HT20 , high / 48 VHT40 , medium / Enable Airtime Fairness Off / Enable Minimum RSSI Off / Band steering Off
AP Buiten: : 1 HT20 , high / 60DFS VHT40 , high / Enable Airtime Fairness Off / Enable Minimum RSSI Off / Band steering Off
Wif settings:
UAPSD Off
Multicast Enhancement Off.
High Performance Devices Off
BSS Transition On
Proxy ARP Off
L2 Isolation Off
Legacy Support Off
Enable Fast Roaming Off
Security WPA-2
PMF Optional
Group Rekey Interval On / 3600sec
MAC Address Filter Off
RADIUS MAC authentication Off
Override DTIM Period Off
2G Data Rate Control On : min 6 mpbs
Disable CCK rates (1/2/5.5/11 Mbps) Off
Require clients to use rates at or above the specified value Off
Send beacons at 1 Mbps Off
DHCP mode: none
Gateway IP subet: 192.168.1.1/24
 

Bijlagen

  • LAN.jpg
    LAN.jpg
    161 KB · Weergaven: 67
Tja, in m'n vorige post (toen over de range) heb ik van alles geprobeerd, en ik wil het best (weer) doen, maar ik denk dat het iets anders moet zijn, hoe verklaar je anders het niet altjid automatisch (re)connecten als je binnenkomt, waarbij je op enkele meters van een AP staat? het wel behouden van verbinding met een AP (streepjes en een IP-adres), maar géén verbinding met het internet? ("connected, but no internet" o.i.d.)
 
Multicast enhancement moet aan staan. Zorgt ervoor dat WiFi niet alle broadcasts voor hoeft te geven.
PMF moet op disabled staan, niet optional. PMF is alleen interessant in combinatie met WPA3 maar bij WPA2 zorgt het voor problemen.
Zoals @dbw al aangaf alle 2 GHz op medium, 5 GHz op high. Niet allerlei verschillende zendsterktes door elkaar want dat zorgt geheid voor problemen met roaming.

Ook je gateway IP lijkt me niet correct. Dat mag niet 192.168.1.1/24 zijn als je KPN netwerk op 192.168.2.1/24 zit.
 
Dank! @dbw : med/high instellingen nu aangepast. 80VHT ga ik nog testen. @PcRene Fast roaming stond al uit.
@Hofstede : gedaan. (PMF stond bij 1 SSID optional, nu bij allemaal op Disabled. )
IP range ga ik nog even naar kijken. Uit m'n eerdere post had ik begrepen dat - omdat de KPN router de DHCP verzorgt - de instelling bij Ubi controller niet uitmaakt, maar ik ga er nog even naar kijken. Ik meld me weer!
 
  • Leuk
Waarderingen: PcRene
@gewoon in de kroeg : Dlink, 2stuks 8-poorts. Interessant!
@Eddie the Eagle: tja ik volgde hofstede :)
@Hofstede : inzake IP range: Ik heb nu de knop "auto configure" aangeraakt, en idd de range ging van 192.168.1.1/24 naar 192.168.2.1/24 idd zoals de KPN Box12 ook staat, maar nogmaals: de KPN Box 12 deelt toch de adressen uit? Dan is deze Ubiquity setting toch overbodig? DHCP mode van de controller staat op "none".
 
En een UDM of CK2 voegt niks toe met de Wifi problemen die je hebt.
Je hebt helemaal gelijk wat betreft deze wifi problemen, echter sinds ik ben overgegaan van USG/Cloudkey naar UDM Pro zijn mijn 3 (nano) AP's een stuk beter gaan functioneren (ik had last van onverklaarbare reset/reboots van de AP's met als gevolg dat ik ze opnieuw moest toevoegen aan de controller).
 
Laatst bewerkt:
@puppie : enkele van m'n tv's zijn smart-TV's oftewel ze hebben internet toegang en apps. Maar het tv-beeld komt bij mij van het simpelste Ziggo tv-abonnnemet (vroeger analoge TV genoemd, maar inmiddels ook digitaal). Dus nul internet via Ziggo. En ook geen TV via KPN, dus (nu) geen gedoe met snooping etc.
@hnijveen : dat zou ik wel willen, maar ik lees op het KPN forum dat de "Box12" router van KPN die ik heb (de nieuwste die ze hebben), het niet toelaat om de DHCP-server uit te zetten (om de UDM Pro DHCP dit te laten verzorgen). En met m'n beperkte netwerkkennis begrijp ik dat als je 2 partijen de adressen laat uitdelen, de boel ook fout gaat. Ook zou ik ALLES in huis op de UDM Pro aansluiten (die via zijn WAN-poort op een LAN-poort van de Box12 is aangesloten). Volgens mij kan ik range wel verkleinen op de Box12 tot 1 adres, niet uitzetten. Ik las ook dat ik dan de UDM Pro een vast IP-adres uit die "range" kan geven, maar goed, of dat werkt, kan ik niet beoordelen. Als KPN gewoon de optie om de DHCP server uit te zetten, zou openzetten (net als op de experia's vroeger), dan ja, zou ik de investering in een UDM Pro en switch wel aandurven (1 switch, omdat de AP's allen óf direct op de router óf aan 1 van m'n 2 switches zitten).
@db. : ik heb de radio's conform de adviezen op medium (2,4) en high (5) gezet, en eerlijk gezegd, ik betwijfel of het die radio-sterkte is. Want ook als ik vanaf de straat binnenloop op enkele meters van de begane grond AP, dan nog connecteren de telefoons lang niet altijd, of connecteren ze wel, maar zonder internet. Dus het niet overdragen naar het volgende AP is slechts "het volgende" probleem.
 
maar ik lees op het KPN forum dat de "Box12" router van KPN die ik heb (de nieuwste die ze hebben), het niet toelaat om de DHCP-server uit te zetten (om de UDM Pro DHCP dit te laten verzorgen).
Dan laat je de Box12 de DHCP voor zijn rekening nemen voor je netwerk. Lijkt me geen probleem (net zoals vele Pihole DHCP gebruiken), voor de stabiliteit van je netwerk blijft mijn simpele aanbeveling staan. Of past dit niet? Bovendien bij KPN heb je toch modem vrijheid? Je kan de UDM Pro gewoon via de WAN poort aansluiten op de Box12. De UDM Pro moet dan via DHCP van de BOX12 een WAN IP kunnen krijgen. Zie ook: https://forum.kpn.com/thuisnetwerk-72/gebruik-een-eigen-router-achter-de-experia-box-164983, waarbij ik er vanuit ga dit ook geldt voor Box12 (ik zie geen reden waarom dat niet het geval zou zijn.
 
Laatst bewerkt:
Momenteel doet de Box12 dat juist, en omdat ik vermoed dat IP-adressen op een of andere manier de oorzaak zijn, was mijn idee juist om ook dát binnen de Ubiquity familie te brengen en de unify controller dat te laten doen (binnen de UDM Pro). Als deze functie bij de Box 12 blijft, vind ik het een grotere gok om die 3-400 eur uit te geven. Modem vrijheid ? jahoor hetzij supported (fritzbox a 7,50 per maand), hetzij unsupported (iedere router die je wilt, maar dat gaat mij te ver, temeer daar ons vaste telefoonnumer ook via dat ding loopt).
 
Dus? Als B12 via DHCP de UDMP WAN een IP adres geeft, kun je toch alles wat je 'onder' de UDMP aansluit opnieuw inrichten? Je bepaald dan toch zelf je netwerk? In mijn tests met bv pfsense maar ook in eerste instantie met mijn UDMP heb ik altijd een dergelijke test opstelling. In geval van je TV enzo: aansluiten op je B12 (vooralsnog). Disclaimer: Ik ben geen netwerk specialist, maar dit is volgens mij nogal basis.
 
Laatst bewerkt:
Met basis bedoel ik: basis TCP/IP functionaliteit - zo werkt het. Als je dit zo inricht heb je wellicht nog wel wat uitdagingen om vanuit je lokale netwerk via ip je TV te bereiken (denk aan allerlei home automatisering zoals Homey/Home Assistant).
 
Laatst bewerkt:
@hnijveen De OP heeft nog geen UDM, of USG, de Experiabox regelt de toegang, telefoon en IP-TV.
Er zal ergens anders het probleem gezocht moeten worden.

@OP: Als je geen IP-TV afneemt (ik geloof dit te zien in de je tekening van je LAN) kun je ook overwegen het glas direct op een (nog aan te schaffen) USG/UDM aan te sluiten en zo je LAN op te bouwen.
Voor je telefonie kun je dan je Experiabox als LAN client intstellen puur en alleen als VoiP client (alleen voor je telefonie).
Ik heb dat op die manier een tijd werkend gehad, maar dan met een fritz i.p.v. een experia.
 
Activiteit
Er wordt op dit moment (nog) geen nieuwe reactie gepost.