Klein beetje ruzie met UAP-AC-Pro en UAP-AC-Lite.

hensel

UniFier
6 jan 2021
15
1
3
Goedendag, fijn te ontdekken dat er zo veel te lezen valt, helaas nog geen oplossing gelezen voor waar ik een beetje tegen aan loop.
Door goede ervaringen met deze Unifi producten nu ook voor thuis gekozen voor Unifi. Zo zijn er camera's, een 24POE switch, Cloudkey gen2, en dus de twee ap's.

In het mooie buitengebied heb ik glas, en een fritz!box. Aanvankelijk ook daarvan wifi gebruikt, en had op dat moment zo ongeveer 230-250 Mbps (Fast.com) en direct bedraad in de fritz kwam dat uit op 500 Mbps, ook volgens het geen we betalen.

Echter kwam ik aanvankelijk via de ap's niet veel verder dan 140-180 Mbps, nu is dat voor veel toepassingen nog niet behelpen, maar jah, het zou toch anders moeten kunnen denk ik dan... Daarom maar wat gelezen, al hier en ook via help.ui.com en wat aangepast aan de radio's, VTH naar 80 gezet.
Het aanpassen maakte wel uit, inmiddels dus op 180-210 Mbps
Misschien is het mijn gebrek aan kennis, maar gezien de spullen verwacht ik dan toch iets dichter bij de getallen van het bedrade netwerk te komen, al blijft het een feit dat er meer factoren meespelen en ik daar ook wel bewust van ben.
Maar aan de andere kant, ik doe de metingen op een verder leeg netwerk, op dit SSID geen overige gebruikers, en de testen doe ik dan via Fast.com en meerdere testen om een beetje een gemiddeld beeld te bepalen.

Ter informatie, ik voer de metingen uit op een laptop (macbookpro) en derhalve gaat het dan om het 5 Ghz gebied.
Een en ander is als volgt;
Glasmodem -> Fritz -> Switch US-24-250 -> ap's en overige bedrade gebruikers. (Bekabeling Cat5e of beter, en royaal binnen de lengtes)

Via een kabel rechtstreeks in de Unifi switch haal ik ook netjes zo rond de 500 (480-530) Mbps, zelfde eigenlijk als rechtstreeks op de Fritz.
Via de kabel waar het AP op hangt behaal ik ook zelfde als direct in de switch (wat natuurlijk feitelijk hetzelfde is)

De AC-Pro hangt in de woonkamer, aan plafond, welliswaar in de hoek, echter ruim (50+cm) uit de muren.
De AC-lite hangt in de schuur, welke niet grenst aan de woonkamer.
Wifi van de buren is niet echt aan de orde, met goede wind en juiste hoek lukt het soms een ander ssid te zien dan ik zelf produceer in huis.
Beheer van de AP's doe ik op de Cloudkey, waar ook de camera's mee werken.

Misschien kan iemand iets zeggen over wat er misschien verbetert kan worden, of wil ik te graag de grote getallen zien?
Hoe dan ook, meedenken stel ik zeer op prijs en mijn dank op voorhand is dan ook meer dan in Mbps is uit te drukken ;-)

Hans
 
Op 5Ghz is ook het enige waar je fatsoenlijke snelheden zou moeten halen.
Ik gebruik thuis alleen nog maar de 5Ghz.
Probeer op de 5 band ook weg te blijven van DFS kanalen. En zorg er ook voor dat ze elkaar niet in de weg zitten.
Zet auto-optimize network uit, evenals wireless uplink.

Als ik een meter onder de Pro staat dan haal ik bijna 500Mb. De Pro hangt aan het plafond boven in de overloop.
Zit ik beneden in de kamer (jaren 60 huis en weinig steen) dan 190 Mb. Als buiten (in de regen) sta op 30 meter vanaf AP (ramen en deuren dicht) dan zit ik op 15Mb

Dus 5Ggz werkt goed als je maar niet te ver weg bent van de AP.

En Lite heb ik niet, wel een NanoHD.
 
  • Leuk
Waarderingen: hensel
@dbw, Dank voor je suggesties, ik heb nog wat parameters nagelopen maar volgens mij staan die zo wel goed.
Ondanks dat blijft bij mij een beetje de vraag knagen, waar het dan wat stagneert, begrijp mij niet verkeerd, ik heb geen klachten tijdens gebruik, maar verwacht ergens andere getallen.
Hoe dan ook, dank voor het meedenken in deze.
 
Hoe hangt de pro in de hoek. Staat mij bij dat het straling bereik niet rondom is. Stel hij is nier vormig en je zit net op de verkeerde zijde? Dan zit je als snel buiten bereik en tevens stralen de sterke kanten dan tegen de muur met reflecties.
Je zou even tijdelijk met een losse kabel kunnen testen. Iemand het ap met 1 vinger tegen plafond drukken en jij testen. Draai hem rond en probeer ook verder uit de hoek.
 
@edwin2019, dat is nog wel iets dat ik mij ook afvroeg, richting van antenne's hoewel ik zou verwachten dat het redelijk rondom zou zijn... Maar moet nog even een moment vinden om te testen maar ga dat zeker ook nog even doen.
Goede opmerking overigens, al heeft het geen haast, ben toch erg benieuwd waarom mijn idee zo afwijkt van wat ik gemeten heb.
 
Zie hier alle zendpatronen van de AP’s:

 
Hensel, heb je wel eens met een ander device die snelheid getest via WiFi? Dit zijn wat default snelheden:

802.11b/g Snelheid: 54Mbps Frequentie: 2,4GHz

802.11n Snelheid: 300Mbps Frequentie: 5GHz

802.11ac Snelheid: 1,3Gbit Frequentie: 5GHz
 
Om het maar eens compleet te maken, ik had mij verdiept in de antenne patronen, en daar zat wel wat in daar eens nader naar te kijken in mijn situatie.
Zoals zo vaak is daadwerkelijk meten ook iets dat -indien men dat goed wil doen- met gekalibreerde apparatuur dient te gebeuren....tuurlijk...
Beetje techneut weet dat, en dan nog de materie, verdiep u zelf alvorens te concluderen.

Hoe dan ook...
Ik begon enige tijd geleden dit traject en via dit forum ook een beetje onderzoek te doen over de vraag die mij rees; ik heb bedraad een heel andere snelheid dan -in dezelfde ruimte en zeer nabij het ap-
En let wel, het is geen probleem dat ik ondervind met de snelheden die ik had, maar gewoon, men vraagt zich af, omdat het niet helemaal is dat ik had verwacht.

Inmiddels moest het nodige gedaan worden in de kamer, iets met interieur en kleur en noodzakelijk likje verf, derhalve is het AP van het plafond geweest en is de plaatsing iets anders, direct daarna natuurlijk geen meting gedaan, en hoezo nul-meting? .. Kortom daar gaan we al..

Maar ook een update van OS verdenk ik de laptop er van dat het wat andere getallen lijkt te geven, maar ook op de telefoon een iets constantere meting met een wat hogere (nog hoger?!) snelheid.
Wederom, ik klaag niet, vroeg mij enkel af, en door uw en uwer input ga je denken en wat proberen.
Het AP is nu feitelijk in oriëntatie gedraaid ten opzichte wat het was, verder geen schokkende aanpassingen, beetje zoals @edwin2019 al aangaf, ik vermoed dat het toch wat uitmaakte.
 
Activiteit
Er wordt op dit moment (nog) geen nieuwe reactie gepost.
  Topic Status: Hallo . Er is al meer dan 14 dagen geen nieuwe reactie meer geplaatst.
  De inhoud is mogelijk niet langer relevant.
  Misschien is het beter om in plaats daarvan een nieuw onderwerp te starten..