Herkenbaar! Er zijn veel verschillende producten.
Deze site was voor mij een goede om in elk geval overzicht te krijgen:
https://evanmccann.net/blog/2021/1/unifi-ap-guide
Basisprincipe:
Met unifi beheer je een
netwerk. Het is geen verzameling losse apparaten. Het beheer doe je met de controller.
Je stelt dus
niet allemaal losse apparaten in.
Voorbeeld: Jij stelt een gastnetwerk in, los van je hoofdnetwerk. De controller pusht daarna de wijzigingen naar de verschillende apparaten: De DHCP/Vlan informatie naar de router; de Wifi-gegevens naar de access points.
Het is echt leuk spul, bijvoorbeeld de naadloze overgang tussen 2.4Ghz en 5Ghz (je maakt één wifinetwerk dat op beide frequenties wordt aangeboden. De accesspoints dwingen apparatuur die 5Ghz aan kan om op die frequentie te gaan).
Wat je nodig hebt om hier mee te werken:
- Minimaal één access punt (duh).
- meer APs voor betere dekking (duh)
- een router naar buiten toe van Unifi heeft
meerwaarde maar is niet
noodzakelijk voor wifi. Je kunt prima je bestaande router blijven gebruiken. Dan moet je een deel van het netwerkbeheer (DHCP, netwerksegmenten e.d.) handmatig op dat apparaat instellen.
- een controller. Op een Raspberry Pi, een computer, een aparte Unify-Key of op de modernere DreamMachine (een router krachtig genoeg om ook de controller te draaien). Goedkoopste starter-optie: een computer.
Welk AP / welke generatie?
Die link hierboven geeft inzicht in 3 generaties. Binnen elke generatie heb je 'lite' access points, een spatwaterdichte 'Pro', etcetera.
1e - Gewoon 2.4 + 5Ghz.
2e - Nog steeds 2.4+5 Ghz maar meer Spatial Streams en bredere kanalen, voor hogere theoretische doorvoersnelheden - theoretisch omdat je die snelheden alleen krijgt als de ontvanger die Spatial Streams kan ontvangen, en als jij die bredere kanalen wel in wilt zetten (omdat je ook meer kans hebt op storing).
Wifi6: Ontworpen voor heel erg veel clients tegelijk. Deze kan spatial streams naar meerdere clients tegelijk sturen terwijl die elkaar niet in de weg zitten. Vergelijk dit met meerdere rijstroken op een autoweg: de maximumsnelheid per auto gaat niet omhoog, maar er passen wel méér auto's op. Als jij niet vele tientallen clients hebt merk je hier niks van.
Belangrijk is: Alle accesspoints doen al wat jij wilt: Dual-band Wifi. Het hoeft niet perse Wifi6 te zijn.
Als je naar Wifi6 wilt kan dat prima in een deel van je netwerk waar het erg druk is; je hoeft niet perse alles te vervangen.
Je kunt dus oudere en nieuwere access points in hetzelfde netwerk gebruiken.
Met elk AP dat je toevoegt wordt je dekking beter. De controller beheert ze allemaal en zorgt ervoor dat hun kanalen niet overlappen.
Tip: Veel mensen willen upgraden naar WiFi6. Daarom staat de AC-Pro nogal eens te koop. Dat is AP dat geschikt is om buiten te hangen, en het heeft een extra netwerkpoort. Zo kun je vanaf één AP doorlussen naar een volgende.
Bedraad of niet?
Uiteraard is het het allerbeste om alle APs met een netwerkkabel te verbinden. Het is echter niet noodzakelijk om het werkend te krijgen; wel het allerbeste voor de snelheid.
Alle andere opties zijn draadloos:
Tweede optie is het gebruik van straalverbinders om stukken netwerk draadloos aan elkaar te verbinden. Deze kunnen een afstand overbruggen en dan kun je daarna weer bedraad verder gaan.
Derde optie is de unify BeaconHD. Deze gebruik je voor uithoeken van je netwerk waar je geen kabel naar toe kunt trekken. Deze is ontworpen als versterker - een trapje beter dan de €10 wifi versterkers van de Action.
Vierde optie is ... gewoon een extra access point. Je koppelt deze eerst met een Ethernet kabel aan je netwerk en je voegt hem toe in de controller. Als je hem daarna loskoppelt blijft hij werken... hij wordt automatisch een versterker zolang hij binnen bereik van een ander AP is. De doorvoersnelheid neemt flink af maar het werkt wel. Het tweede AP zorgt om zich heen voor een goede signaalsterkte en voor de uplink naar de rest van het netwerk. Het is gewoon
cool dat het AP doodleuk in het netwerk blijft als je de ethernetverbinding verbreekt. Probeer het eens!
Hoe starten?
Begin klein en eenvoudig.
Koop één of twee accesspoints. Veel mensen stappen nu over naar Wifi6. Daarom is bijvoorbeeld de 1e generatie AC-Pro best betaalbaar.
Draai de controller op een PC en koop nog geen router.
Kijk hoe het werkt!
Je kunt een 2e AP draadloos toevoegen en deze op je terrein plaatsen zodat je de dekking kunt gaan checken.
Zo krijg je een gevoel voor hoe het netwerk in elkaar gaat zitten.
Uitbouwen
Je kunt zo'n netwerk beter maken door kabels te trekken, een router te kopen en meer APs te kopen.
Je krijgt daar vanzelf een gevoel bij of je gaat helemaal los met een netwerk-design tool; maar echt, rocket science is het niet: AP ophangen bij de schuur = betere dekking bij de schuur.
Belangrijk is dat je niets wat je in eerste instantie hebt aangeschaft hoeft weg te gooien; alles blijft gewoon werken en je hebt dan 2.4 en 5Ghz internet.
Je gaat vanzelf merken of je stukken draadloos of bedraad kan/wil overbruggen, en dan los je dat probleem op dat moment op. Dus begin klein, kijk hoe het werkt, en bouw het dan uit.