Plaatsen nieuwe wifi installatie indoor en outdoor op een domein van 37 are

patcauUbiquiti

UniFier
4 jun 2022
14
5
3
Plaatsen van een nieuwe wifi installatie indoor en outdoor op een domein van 37 are waarvan 5 are verspreid bebouwd met rondom en binnnenin begroeing van bomen en struiken.
Er is zoveel aanbod en types soorten van routers, accespoints, switches, enzv.
Dit merk heeft voor alles en nogwat een toepassing, MAAAAAAAAAAAAAAAAR, ik vind nergens een overzicht van wat je waar, en hoe en hoeveel en waarom zou moeten plaatsen !!!!!!!!!!!!
Hoe langer ik dit merk bestudeer, hoe meer ik begin te twijfelelen aan het aanschaffen van deze produkten. Momenteel zie ik de bomen in dit bos niet meer staan. Nergens maar ook nergens vind ik relevante informatie, en elk online verkoopsites heeft zo zijn eigen manier om NIET duidelijk informatie te verschaffen.
Dus graag had ik te weten gekomen waar ik relevante informatie kan bekomen om dit project op te starten.
 
  • Leuk
Waarderingen: m4v3r1ck en neon admin
Plaatsen van een nieuwe wifi installatie indoor en outdoor op een domein van 37 are waarvan 5 are verspreid bebouwd met rondom en binnnenin begroeing van bomen en struiken.
Er is zoveel aanbod en types soorten van routers, accespoints, switches, enzv.
Dit merk heeft voor alles en nogwat een toepassing, MAAAAAAAAAAAAAAAAR, ik vind nergens een overzicht van wat je waar, en hoe en hoeveel en waarom zou moeten plaatsen !!!!!!!!!!!!
Hoe langer ik dit merk bestudeer, hoe meer ik begin te twijfelelen aan het aanschaffen van deze produkten. Momenteel zie ik de bomen in dit bos niet meer staan. Nergens maar ook nergens vind ik relevante informatie, en elk online verkoopsites heeft zo zijn eigen manier om NIET duidelijk informatie te verschaffen.
Dus graag had ik te weten gekomen waar ik relevante informatie kan bekomen om dit project op te starten.
Design.ui.com.
Je plattegrond uploaden, muurtjes intekenen, devices erin slepen.
Heb je gelijk een (heel behoorlijk) kloppende layout van het bereik.
 
37 are m.a.w 3700 vierkante meter? Moet je met een paar accespoints af kunnen. Wat daarbij eigenlijk het belangrijkste is dat (als je mesht) Line of site
 
  • Leuk
Waarderingen: patcauUbiquiti
Herkenbaar! Er zijn veel verschillende producten.
Deze site was voor mij een goede om in elk geval overzicht te krijgen: https://evanmccann.net/blog/2021/1/unifi-ap-guide

Basisprincipe:
Met unifi beheer je een netwerk. Het is geen verzameling losse apparaten. Het beheer doe je met de controller.
Je stelt dus niet allemaal losse apparaten in.
Voorbeeld: Jij stelt een gastnetwerk in, los van je hoofdnetwerk. De controller pusht daarna de wijzigingen naar de verschillende apparaten: De DHCP/Vlan informatie naar de router; de Wifi-gegevens naar de access points.

Het is echt leuk spul, bijvoorbeeld de naadloze overgang tussen 2.4Ghz en 5Ghz (je maakt één wifinetwerk dat op beide frequenties wordt aangeboden. De accesspoints dwingen apparatuur die 5Ghz aan kan om op die frequentie te gaan).



Wat je nodig hebt om hier mee te werken:

- Minimaal één access punt (duh).
- meer APs voor betere dekking (duh)
- een router naar buiten toe van Unifi heeft meerwaarde maar is niet noodzakelijk voor wifi. Je kunt prima je bestaande router blijven gebruiken. Dan moet je een deel van het netwerkbeheer (DHCP, netwerksegmenten e.d.) handmatig op dat apparaat instellen.
- een controller. Op een Raspberry Pi, een computer, een aparte Unify-Key of op de modernere DreamMachine (een router krachtig genoeg om ook de controller te draaien). Goedkoopste starter-optie: een computer.


Welk AP / welke generatie?
Die link hierboven geeft inzicht in 3 generaties. Binnen elke generatie heb je 'lite' access points, een spatwaterdichte 'Pro', etcetera.
1e - Gewoon 2.4 + 5Ghz.
2e - Nog steeds 2.4+5 Ghz maar meer Spatial Streams en bredere kanalen, voor hogere theoretische doorvoersnelheden - theoretisch omdat je die snelheden alleen krijgt als de ontvanger die Spatial Streams kan ontvangen, en als jij die bredere kanalen wel in wilt zetten (omdat je ook meer kans hebt op storing).
Wifi6: Ontworpen voor heel erg veel clients tegelijk. Deze kan spatial streams naar meerdere clients tegelijk sturen terwijl die elkaar niet in de weg zitten. Vergelijk dit met meerdere rijstroken op een autoweg: de maximumsnelheid per auto gaat niet omhoog, maar er passen wel méér auto's op. Als jij niet vele tientallen clients hebt merk je hier niks van.

Belangrijk is: Alle accesspoints doen al wat jij wilt: Dual-band Wifi. Het hoeft niet perse Wifi6 te zijn.
Als je naar Wifi6 wilt kan dat prima in een deel van je netwerk waar het erg druk is; je hoeft niet perse alles te vervangen. Je kunt dus oudere en nieuwere access points in hetzelfde netwerk gebruiken.
Met elk AP dat je toevoegt wordt je dekking beter. De controller beheert ze allemaal en zorgt ervoor dat hun kanalen niet overlappen.

Tip: Veel mensen willen upgraden naar WiFi6. Daarom staat de AC-Pro nogal eens te koop. Dat is AP dat geschikt is om buiten te hangen, en het heeft een extra netwerkpoort. Zo kun je vanaf één AP doorlussen naar een volgende.
Bedraad of niet?
Uiteraard is het het allerbeste om alle APs met een netwerkkabel te verbinden. Het is echter niet noodzakelijk om het werkend te krijgen; wel het allerbeste voor de snelheid.

Alle andere opties zijn draadloos:
Tweede optie is het gebruik van straalverbinders om stukken netwerk draadloos aan elkaar te verbinden. Deze kunnen een afstand overbruggen en dan kun je daarna weer bedraad verder gaan.
Derde optie is de unify BeaconHD. Deze gebruik je voor uithoeken van je netwerk waar je geen kabel naar toe kunt trekken. Deze is ontworpen als versterker - een trapje beter dan de €10 wifi versterkers van de Action.
Vierde optie is ... gewoon een extra access point. Je koppelt deze eerst met een Ethernet kabel aan je netwerk en je voegt hem toe in de controller. Als je hem daarna loskoppelt blijft hij werken... hij wordt automatisch een versterker zolang hij binnen bereik van een ander AP is. De doorvoersnelheid neemt flink af maar het werkt wel. Het tweede AP zorgt om zich heen voor een goede signaalsterkte en voor de uplink naar de rest van het netwerk. Het is gewoon cool dat het AP doodleuk in het netwerk blijft als je de ethernetverbinding verbreekt. Probeer het eens!

Hoe starten?
Begin klein en eenvoudig.
Koop één of twee accesspoints. Veel mensen stappen nu over naar Wifi6. Daarom is bijvoorbeeld de 1e generatie AC-Pro best betaalbaar.
Draai de controller op een PC en koop nog geen router.
Kijk hoe het werkt!
Je kunt een 2e AP draadloos toevoegen en deze op je terrein plaatsen zodat je de dekking kunt gaan checken.
Zo krijg je een gevoel voor hoe het netwerk in elkaar gaat zitten.

Uitbouwen
Je kunt zo'n netwerk beter maken door kabels te trekken, een router te kopen en meer APs te kopen.
Je krijgt daar vanzelf een gevoel bij of je gaat helemaal los met een netwerk-design tool; maar echt, rocket science is het niet: AP ophangen bij de schuur = betere dekking bij de schuur.
Belangrijk is dat je niets wat je in eerste instantie hebt aangeschaft hoeft weg te gooien; alles blijft gewoon werken en je hebt dan 2.4 en 5Ghz internet.

Je gaat vanzelf merken of je stukken draadloos of bedraad kan/wil overbruggen, en dan los je dat probleem op dat moment op. Dus begin klein, kijk hoe het werkt, en bouw het dan uit.
 
Laatst bewerkt:
Ik ben nieuw in deze groep en min of meer leek, ik weet niet of ik jullie al bij voorbaat in het algemeen mag bedanken of individueel .
Maar ik heb zeker al heel wat relevante info ontvangen, mijn dank hiervoor.
De bedoeling is op het domein allerlei automatisatie aan te brengen, bewakingscamera's, brand/rook detectoren in gebouwen en op het domein, gepersionaliseerde toegang, besturen van een irrigatiesysteem tuin, wildlive cams, automatische drinkbakken voor tuindieren en vogels, vijver-automatisatie, opvolgen van Meteorologische en klimatologische metingen, dit alles met apparatuur op wifi.
Ik sta in het prille begin van dit alles, binnenkort gepensioneerd.
Voor alleer ik dit project in stappen wil realiseren, moet ik een goed doordacht, gebruiksvriendelijk, efficient en future proof wifinetwerk uitrollen, daar valt of staat het hele project mee.
Zodanig dat mijn opvolgers er ook kunnen mee omgaan in het geval van ...... .
Ik zou dit kunnen uitgeven aan een prof, maar dan maak je jezelf afhankelijk, neen ik wil dit zelf van het begin tot het .... realiseren en beheren.
Voor zover ik al te weten gekomen ben is dit merk Unifi en deze site het beste om mij te informeren en te begeleiden in het Nederlands, want mijn engels is wat minder, gelukkig hebben we ook google translate!
En zoals voor alles, begin klein en breid uit naargelang je het begrijpt en beheert.
Mogelijk zijn er ook gerichte cursussen en/of opleidingen die mij mede in staat kunnen stellen om dit projecht tot een goed eind te brengen.
Design.ui.com. lijkt mij een zeer goed begin, ook de info van Neon Admin geeft mij al een bepaald inzicht.
 
Ik wil zelf zaken als apparaten, lampen en sensoren graag in een Zigbee of wellicht het nieuwere Matter systeem hebben. Apparaten hoeven daar niet constant de radio aan te hebben; wifi is niet ontworpen voor apparaten op batterijen die je ergens neerzet en weken/maanden niet naar omkijkt.

Wat je wilt kan prima hoor. Begin met een klein netwerk, breidt het uit. Dan bepaal je of je wilt bekabelen, of draadloos wilt uitbreiden.
Dan maak je een uitstapje naar Zigbee en probeer je daar eens wat mee. Is een heel andere wereld.
 
  • Leuk
Waarderingen: patcauUbiquiti
Terug van weggeweest, nu zit ik met het dilemma welke router of Machine ik als basis zou gebruiken.
De vergelijkingstabel toont niet alle produkten en de simulator is niet consequent ook vind je nergens of je de router/modem van de provider kunt vervangen of weglaten.
Ook dat de belangrijkste producten niet voor handen zijn, belemmerd/vertraagd de verder uitbouw van het project.
Bijvoorbeeld: waarom zou ik de Dreamwall aanschaffen, het enige verschil is dat er hoger snelheden kunnen bereikt worden en dat de beveiliging beter kan geconfigureerd worden. Maar voor die prijs is er praktisch geen geheugen aanwezig voor beeldopslag, en dit terwijl je geen Nas kan aansluiten. Je zou dan kunnen gaan naar de Dreamrouter of de Dreammachine en of de Cloud Key Gen 2 Plus !?!?!?

Er is zoveel keus en ik vind moeilijk functionele vergelijkingen of voorbeelden.
 
Bestaande router is gewoon te gebruiken (doe ik zelf ook)
Controller op pc, NIET doen.
Als je kosten wilt drukken neem een cloudkey2 of plus versie. Start zoals eerder vermeld klein met bv een AP met 1 8 poorts unifi poe switch. Doe daar wat ervaring mee op en breid dan uit. In ergste geval is het een investering in kennis.
 
Ook een beetje afhankelijk van het aantal camera's dat je wilt gaan gebruiken.

Wil je gewoon een paar camera's (max 15 geloof ik) dan kan je prima af met een UDM Pro of Cloud Key 2 Plus.

Wil je (veel) meer camera's, neem dan een UNVR (pro) zodat je meer harde schijven kwijt kunt.
Bijkomend "voordeel" is dan dat je de goedkoopste netwerkcontroller kunt nemen.
 
Ik heb er 6 op mijn CKG2P, 5 lokaal en eentje remote.
Werkt prima.
Heb wel de 1TB schijf vervangen voor een 5TB versie en heb nu 14 dagen continu beeld.
Was eerst 21 maar ik vond 14 ook wel genoeg .
 
Begin toch vooral klein. Probeer niet ineens alles te tekenen en te fantaseren dat het allemaal past en dat alles de juiste range heeft.
Je moet het gewoon proberen.

Wifi dekking is analoog en je kunt 3 jaar lang tekenen en googelen maar je weet pas of het werkt als je een access point ophangt.
Verder kun je jouw probleem in kleinere stukjes knippen die elkaar niet beïnvloeden.
Zo kun jij heel goed je wifi-dekking in orde maken zonder dat camera's of netwerkopslag daar iets mee te maken hebben. Die moet je dus niet door elkaar vermengen.


Doe ervaring op met Dekking en bekabeling:
Koop 2 access points.
Die ga je in alle gevallen toch nodig hebben. Dus koop die gewoon.
Draai die software eerst op een PC want om APs te configureren heb je gééń dreammachine van €300 nodig en ook geen camera en ook geen netwerk-opslag. En ja, gebruik je huidige router van je provider, en ja, dat kan, ja, dat werkt.

Met 2 Access points kun je heel veel spelen en uitvinden en leren!
Dan ga je spelen met range, en ga je kijken of je naar die verre schuur een kabel wilt trekken of het draadloos wilt oplossen; en of je wel dekking krijgt waar je dekking wilt hebben.
Je leert ook hoe die Unifi software en het dashboard werkt.
Je leert ook welke functies er nog uit staan omdat je geen router hebt.
Dat alles leer je met 2 simpele access points, die je sowieso nodig gaat hebben.

Dan kijk je naar camera's
Daarna haal je een camera en een of andere netwerkopslag die voldoende is voor het aantal cameras dat jij uiteindelijk wilt. Dan pruts je dat tot het werkt.
Vermeng dat nou niet met de wifi dekking want die twee kun je los van elkaar oplossen - doe dat.

Dan maak je je dekking compleet
Op dat moment heb je iets véél beters dan een theoretische tekening - je hebt ervaring op jouw eigen terrein.
Dan haal je de overige access points om je dekking compleet te krijgen.

Als je van die PC af wilt en met gastnetwerken wilt spelen, wordt een router interessant
Die router wil je uiteindelijk, als het netwerk ook onafhankelijk van die PC moet draaien. Maar dat is uiteindelijk. Pas als je al je Access points hebt, en je wilt gastnetwerken gaan doen met aparte IP ranges... dat draait beter vanaf een Unifi router.
Om het op te zetten en te testen en uit te proberen wat je nou nodig hebt en je dekking in orde te krijgen heb je nog géén unifi-router nodig.

Als je je dekking compleet hebt weet je écht wat je hebt aan netwerk. Dan bel je naar een leverancier (bijvoorbeeld wifimediashop), leg je uit wat je hebt aan APs en cameras, en vraag je welke Unifi router je het best kunt hebben.

Het klinkt alsof jij een compleet kerstdiner wilt maken, maar je blijft in de Allerhande bladeren ... terwijl er genoeg is dat je kunt aanpakken. Jij begint niet omdat de slagroom voor het toetje uitverkocht is.
Maar er is ook nog een kalkoen te maken, en die is helemaal onafhankelijk van het toetje - doe begin daar dan mee, want het moet toch gebeuren.
 
Laatst bewerkt:
Bestaande router is gewoon te gebruiken (doe ik zelf ook)
Controller op pc, NIET doen.
Als je kosten wilt drukken neem een cloudkey2 of plus versie. Start zoals eerder vermeld klein met bv een AP met 1 8 poorts unifi poe switch. Doe daar wat ervaring mee op en breid dan uit. In ergste geval is het een investering in kennis.
Bestaande router is prima te gebruiken tijdens het opbouwen van je Wifi en het camera systeem.

Uiteindelijk moet je beslissen of dat ook je uiteindelijke oplossing is. Het werkt echt, maar je mist extra functionaliteit. Het volgende kun je dan niet uit de Unifi controller configureren:
Gastnetwerken met een aparte Vlan en IP-range; poorten forwarden vanuit de Unify-software; dat soort dingen.
Binnen je netwerk (wifi-functionaliteit en performance en dekking) maakt het géén verschil of je geen Unifi router hebt!

Ik ben het niet eens met je advies om maar een Cloudkey2 te kopen om kosten te drukken.
Als hij er op uitkomt dat hij een router uit de Dreamserie wil hebben, dan draait de controllersoftware op die router en is de Cloudkey overbodig.

Gelukkig kun je dat op het allerlaatst kiezen!

Daarom: Om op te bouwen en te testen kan die software héél goed op een PC.
Pas als je helemaal klaar bent, wil je inderdaad een apart kastje om de Controller software op te draaien.
Maar op dat punt kun je ook kiezen wat je met de router wilt: Een Unifi router of je bestaande Internet router; en als dat een Unifi is, dan heb je de optie om dáár de software erop te draaien.
 
Controller op pc kan zeker (kan zelfs zonder) maar als je forum volgt zie je heel veel problemen bij mensen die het proces niet begrijpen en pc's uitzetten, firewall en antivirus dingen hebben. Daarom advies om een simpele cloudkey2 te nemen. Cloudkey1 kan ook maar die is toch wel erg traag. Maar he, iedereen zijn eigen budget en ideeën.
 
Begin toch vooral klein. Probeer niet ineens alles te tekenen en te fantaseren dat het allemaal past en dat alles de juiste range heeft.
Je moet het gewoon proberen.

Wifi dekking is analoog en je kunt 3 jaar lang tekenen en googelen maar je weet pas of het werkt als je een access point ophangt.
Verder kun je jouw probleem in kleinere stukjes knippen die elkaar niet beïnvloeden.
Zo kun jij heel goed je wifi-dekking in orde maken zonder dat camera's of netwerkopslag daar iets mee te maken hebben. Die moet je dus niet door elkaar vermengen.


Doe ervaring op met Dekking en bekabeling:
Koop 2 access points.
Die ga je in alle gevallen toch nodig hebben. Dus koop die gewoon.
Draai die software eerst op een PC want om APs te configureren heb je gééń dreammachine van €300 nodig en ook geen camera en ook geen netwerk-opslag. En ja, gebruik je huidige router van je provider, en ja, dat kan, ja, dat werkt.

Met 2 Access points kun je heel veel spelen en uitvinden en leren!
Dan ga je spelen met range, en ga je kijken of je naar die verre schuur een kabel wilt trekken of het draadloos wilt oplossen; en of je wel dekking krijgt waar je dekking wilt hebben.
Je leert ook hoe die Unifi software en het dashboard werkt.
Je leert ook welke functies er nog uit staan omdat je geen router hebt.
Dat alles leer je met 2 simpele access points, die je sowieso nodig gaat hebben.

Dan kijk je naar camera's
Daarna haal je een camera en een of andere netwerkopslag die voldoende is voor het aantal cameras dat jij uiteindelijk wilt. Dan pruts je dat tot het werkt.
Vermeng dat nou niet met de wifi dekking want die twee kun je los van elkaar oplossen - doe dat.

Dan maak je je dekking compleet
Op dat moment heb je iets véél beters dan een theoretische tekening - je hebt ervaring op jouw eigen terrein.
Dan haal je de overige access points om je dekking compleet te krijgen.

Als je van die PC af wilt en met gastnetwerken wilt spelen, wordt een router interessant
Die router wil je uiteindelijk, als het netwerk ook onafhankelijk van die PC moet draaien. Maar dat is uiteindelijk. Pas als je al je Access points hebt, en je wilt gastnetwerken gaan doen met aparte IP ranges... dat draait beter vanaf een Unifi router.
Om het op te zetten en te testen en uit te proberen wat je nou nodig hebt en je dekking in orde te krijgen heb je nog géén unifi-router nodig.

Als je je dekking compleet hebt weet je écht wat je hebt aan netwerk. Dan bel je naar een leverancier (bijvoorbeeld wifimediashop), leg je uit wat je hebt aan APs en cameras, en vraag je welke Unifi router je het best kunt hebben.

Het klinkt alsof jij een compleet kerstdiner wilt maken, maar je blijft in de Allerhande bladeren ... terwijl er genoeg is dat je kunt aanpakken. Jij begint niet omdat de slagroom voor het toetje uitverkocht is.
Maar er is ook nog een kalkoen te maken, en die is helemaal onafhankelijk van het toetje - doe begin daar dan mee, want het moet toch gebeuren.
Keurig verhaal geen speld tussen te krijgen
 
Controller op pc kan zeker (kan zelfs zonder) maar als je forum volgt zie je heel veel problemen bij mensen die het proces niet begrijpen en pc's uitzetten, firewall en antivirus dingen hebben. Daarom advies om een simpele cloudkey2 te nemen. Cloudkey1 kan ook maar die is toch wel erg traag. Maar he, iedereen zijn eigen budget en ideeën.
Als er problemen komen door controller op pc, komt het meestal niet door dat de controller op een pc draait.
(ik heb het vermoeden) dat het komt omdat het "gratis" is er daardoor minder aandacht en studie aan gaat worden besteed.
Uitzonderingen bevestigen de regel😘
 
@neon admin ......respect voor je geduld en advies aan topic starter. Als iemand zoveel hoofdletters en uitroeptekens gebruikt in de opening post, dan houdt het bij mij al op, zeg maar de rode lap op de stier. Dan heb ik het nog niet over de vage vragen, er wordt niet eens uitgelegd wat hij nu al gedaan heeft en nog wil doen. Kansloos wat mij betreft.
 
Activiteit
Er wordt op dit moment (nog) geen nieuwe reactie gepost.
  Topic Status: Hallo . Er is al meer dan 14 dagen geen nieuwe reactie meer geplaatst.
  De inhoud is mogelijk niet langer relevant.
  Misschien is het beter om in plaats daarvan een nieuw onderwerp te starten..