UDM Pro met Delta glasvezel (welke sfp?)

Daftman

UniFier
1 nov 2022
7
1
3
Sinds een maand heb ik glasvezel van Delta.
Mijn netwerk bestaat hoofdzakelijk uit een Unify switch 24 PoE met 4 Unifi6 lite ap's.

Het Nokia modem wat ik van Delta heb gekregen, de XS-2426G-B, is een lichtgewicht modem/router.
Ik heb al snel 22 apparaten verbonden en dit veroorzaakt zoals het lijkt geregeld onderbreking in de verbinding.
Inmiddels vastgesteld dat het modem af en toe een paniek aanval heeft.
Bridge mode is vooralsnog niet eerder dan eind december beschikbaar op het modem.

Nu wil ik graag (met het oog op toekomst om ook camera's op te hangen) een UDM pro (of se) ophangen en hier direct de glasvezel in pluggen, om het Nokia modem over te kunnen slaan.

Na flink rondzoeken ben ik hier terecht gekomen en ik zit nu op het punt dat ik zoek welke SFP met de Delta verbinding werkt. Ik heb wel een suggestie gezien maar dat leek een gok te zijn, dus is er iemand die succesvol de UDM Pro (of SE) met een SFP op XGS-pon van Delta werkend heeft gekregen? (En welke SFP is dat dan?)
 
Nou situatie is hopeloos met Delta. Inmiddels heb ik sinds gistermiddag helemaal geen internet meer. Eergister gebeld met Delta waarom de verbinding steeds wegviel, dus ze hebben een nieuw Nokia modem gestuurd, wellicht zou dat iets oplossen. Helaas hebben ze aan de kant van Delta een fout gemaakt (werd toegegeven via de chat) en ondertussen bij het wachten zag ik het 17:00uur worden en dat betekent weekend, dus hele dikke pech.
Gelukkig heb ik nog 2 dagen KPN, dus leef nog even. Hopelijk klopte het bericht van de service desk dat eind december bridge mode actief wordt op de Nokia maar wat een afschuwelijke ervaring met Delta.

De enige oplossing die ik gevonden heb is om een (werkend) Nokia modem neer te zetten en een 2e router (nu nog Fritzbox, straks UDM Pro). De 2e router in de DMZ zetten van de Nokia en alles via de 2e router laten lopen.
 
Misschien snap ik het probleem niet helemaal dus ik weet niet of dit helpt... Maar delta heeft een stappenplan voor het instellen van eigen modem online staan: https://www.delta.nl/klantenservice/vrije-modemkeuze/
Ik zit zelf bij T-Mobile en ik heb de UDR als modem kunnen installeren.
T-Mobile biedt volgens mij geen ondersteuning voor eigen mediaconverter (Delta wel?) dus die moet er bij mij tussen blijven.
 
Nope, het is momenteel kansloos om met XGS-PON te verbinden. Kijk vooral even op tweakers, daar is het meermaals besproken en zijn ze er nog mee bezig: https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1917770/

Voor nu is het Nokia -> DMZ -> UDMpro

Ik zit gelukkig in een gebied met normale PON dus de SFP van het genexis modum zit in mijn UDMpro, dat werkt zonder problemen. Zit je in het XGS-PON gebied, dan heb je momenteel pech.
 
Kleine update omdat mijn topic "tractie" begint te krijgen.

Ik heb een erg... roerende tijd achter de rug met de Delta servicedesk. Vorige week een nieuw Nokia modem gekregen om te kijken of het eerste modem de oorzaak was van onderbrekingen die ik continu had.
Delta servicedesk meende dat het door mijn zware netwerkbelasting van wel 18(!) apparaten was. Nou met 1 apparaat zelfde onderbrekingen.
Later nog een Fritzbox in de DMZ gezet om te kijken of de routerfunctionaliteit te zwaar belast werd, dit bleek niet zo te zijn, onderbrekingen bleven bestaan.

Nu komt de klap op de vuurpijl. De knul van de servicedesk vertelde me dat ik het helemaal verkeerd had aangepakt. Ik moest de Fritzbox in de DMZ hangen maar de Fritzbox in accesspoint mode. Hierbij wordt de firewall functionaliteit volledig platgelegd. Dit is iets wat ik persoonlijk NIET wil bij een apparaat wat ik in de DMZ gooi. Knul vriendelijk medegedeeld dat hij geen support moet leveren op hardware die niet van Delta is.

Afijn, na veel (en echt heel veel) vijven en zessen, hebben ze bij Delta de gegevens van het nieuwe modem opgevoerd, en de onderbrekingen lijken verdwenen te zijn in de verbinding.

Ervaring servicedesk: welwillendheid positief, kennis/kunde erg negatief

Vooralsnog laat ik het even zo draaien zoals het nu draait (Nokia modem --> Switch 24 PoE) tot de gegevens vrijgegeven worden om direct in een UDM te kunnen prikken.
 
Ow bij Delta kun je niet zomaar ieder modem enzo aansluiten. Ze willen MAC-adres en serienummer. Zolang zie die niet opvoeren, doet je hardware het niet.
 
Ow bij Delta kun je niet zomaar ieder modem enzo aansluiten. Ze willen MAC-adres en serienummer. Zolang zie die niet opvoeren, doet je hardware het niet.
In jouw geval een 2e Nokia die ze je hebben gestuurd en die geregistreerd moest worden; ik denk dat dat is wat @edwin2019 bedoeld. Het is best weer een aparte setup die Delta zich daar bedacht heeft. Die Nokia is een dus soort van all in one ONT/Router die je niet in bridge mode kunt zetten zetten ipv een losse ONT waar je de eigen router achter kunt zetten. Overigens is de ISP verplicht om mee te werken direct na de FTU/ISRA/AOP maar een groot verschil tussen theorie en praktijk.

1668239507900.png
 
  • Leuk
Waarderingen: Daftman
@Eddie the Eagle Dank voor de uitleg. Betekent dit dat het praktisch onmogelijk is om een UDM direct aan de glasaansluiting te klikken met de juiste SFP?

Afgelopen servicedesk sessie vroeg de medewerker welke gegevens ik nodig had voor de SFP dus ik riep half iets van TX en RX maar ik weet eigenlijk niet goed welke gegevens ik nog mis om wel de juiste SFP te kunnen bestellen... ÁLS dat dus überhaupt mogelijk is.
 
Er is een groot verschil met gpon en met het nieuwe xgspon van Delta waar een snelheid van 8000 Mbps mogelijk is. Op diverse forums lopen deze technieken helaas door elkaar heen in het zelfde topic, verwarrend dus.
Heb je gpon dan kun je de modem/router van Delta( meestal een Genexis 7840) en de sfp daarvan rechtstreeks in de udm p doen, zo heb ik het bij Caiway met sfp rechtstreeks in mijn USG 4.
Maar zit je op een xgspon netwerk van Delta, dan is er op dit moment nog geen officiële oplossing om enkel je eigen router te gebruiken.
 
dan is er op dit moment nog geen officiële oplossing om enkel je eigen router te gebruiken.
Een officiële oplossing zal er ook wel nooit komen, bij geen enkele aanbieder. De ISP`s moeten eigen eindapparaten toestaan, de specs van het passieve aansluitpunt publiceren en binnen een werkdag je MAC verwerken. Daar blijft het bij; als het niet werkt hoef je niet op ondersteuning te rekenen. Overigens vind ik het wel een elegante oplossing als een ISP zelf een eindapparaat met SFP geeft maar zelfs dan heb je nog geen garanties dat het werkt in je eigen apparaat. Blijft nog aanklooien voorlopig.
 
  • Leuk
Waarderingen: Marnix61
Een officiële oplossing zal er ook wel nooit komen, bij geen enkele aanbieder. De ISP`s moeten eigen eindapparaten toestaan, de specs van het passieve aansluitpunt publiceren en binnen een werkdag je MAC verwerken. Daar blijft het bij; als het niet werkt hoef je niet op ondersteuning te rekenen. Overigens vind ik het wel een elegante oplossing als een ISP zelf een eindapparaat met SFP geeft maar zelfs dan heb je nog geen garanties dat het werkt in je eigen apparaat. Blijft nog aanklooien voorlopig.
En daarmee gaan ze (deels!!) tegen de wettelijke bepaling in van 'eigen modem (router) keuze'

Ik kies bewust voor Ubiquity apparatuur, maar als KPN bij mij XGS-PON gaat uitrollen ben ik de sjaak omdat ik dit (het glas dus) niet direct in mijn USG of mogelijk later UDM Pro kan aansluiten. Ik wordt dan gedwongen zut te gebruiken wat ik helemaal niet wil.
 
Bij KPN krijg je een XGS PON media converter. Wat maakt het uit dat je de glasvezel niet rechtstreeks in je USG kan steken? Dat heeft echt nul komma nul invloed op performance.
En voor wat betreft het argument stroomverbruik: De eventuele XGS PON SFP module die je in de USG / UDM moet steken verbruikt gewoon net zoveel.

Hoe dan ook: Meerdere providers bieden al de mogelijkheid om je eigen XGS PON module aan te melden en ook KPN zal dat moeten doen. Het wachten is gewoon op een geschikte XGS PON SPF. Maar de markt daarvoor is nog niet groot omdat de techniek nog te nieuw is.
 
  • Leuk
Waarderingen: Eddie the Eagle
Ik hoop daarom dat dat KPN uiteindelijk hier gaat leveren via de aangelegde glasvezel, of dat ze zelf een glasvezelkabel in de grond leggen.
Als ik weer bij KPN de aansluiting kan hebben ben ik in ieder geval erg blij.
 
Ik plug maar even in op dit onderwerp, omdat dat het dichtst bij de vragen komt die ik heb. Sinds deze week heb ik een glasaansluiting van Delta. Heeft 3 jaar geduurd in totaal, maar goed..Modem is de Nokia, dus XGS PON. Nu wil ik dat (totdat brugmodus bij Delta op dat modem wordt 'aangezet') modem aan mijn UDM Pro koppelen. Op de pro zijn een aantal switches en AP's aangesloten. Alles Ubiquiti uiteraard. Op poort 9 heb ik Ziggo aangesloten (modem in brug, werkt prima). Nu wil ik Delta op poort 10 aansluiten. Ziggo houd ik dan als failover. De Nokia heeft geen glaspoorten, dus dan maar een module aanschaffen. Ik denk aan de SFP+ transceiver module (RJ45 naar SFP+). Gaat dat werken? En hoe moet ik de UDM dan configureren? Heb het forum afgezocht, maar kon geen antwoorden vinden op voorgaande twee vragen...
 
Activiteit
Er wordt op dit moment (nog) geen nieuwe reactie gepost.
  Topic Status: Hallo . Er is al meer dan 14 dagen geen nieuwe reactie meer geplaatst.
  De inhoud is mogelijk niet langer relevant.
  Misschien is het beter om in plaats daarvan een nieuw onderwerp te starten..