Welke kabel in nieuwbouw woning t.b.v. Unifi netwerk

Voor PoE kun je mijns inziens gewoon Cat6 gebruiken, de afstanden zijn in een woning niet dermate groot dat dit een groot probleem gaat worden.
Hier in mijn huis ook gewoon CA6 en geen gedoe met PoE. Langste kabel in mijn netwerk zal maximaal 20mtr zijn.
 
Ik kan het nog eenvoudiger maken: tussen mijn US-24-250Watt en USW-Flex switches heb ik zelfs CAT5e outdoor kabel, en die kabel voorziet 4 PoE apparaten van energie: de Flex switch en 3 IP-camera's (via die zelfde flex switch) Het werkt gewoon.

(Vreemd genoeg werkt dan een PoE adapter die voor deze switch bedoeld is weer niet lekker, één van de aangesloten IP-cam's gaat dan in protest. Maar da's een ander onderwerp)
 
Net een nieuwbouwwoning betrokken, twee maal cat 6a ging prima per lozen leiding. Totaal bijna +/- 250m. Hierbij wel preventief gebruik gemaakt van Runpotec glijmiddel, te koop bij Elektramat, top.
 
Ik zag eerder in dit topic iemand roepen om dreft te gebruiken als glijmiddel. NIET doen. Ja, je trekt de kabels er waarschijnlijk wel makkelijker in, maar je krijgt ze er daarna nooit meer uit, dreft wordt 1 opgedroogde bende met stof en troep, dat wordt lijm. Nogmaals, SLECHT idee. Gebruik een professioneel middel zoals hierboven is genoemd.
 
Ik zag eerder in dit topic iemand roepen om dreft te gebruiken als glijmiddel. NIET doen. Ja, je trekt de kabels er waarschijnlijk wel makkelijker in, maar je krijgt ze er daarna nooit meer uit, dreft wordt 1 opgedroogde bende met stof en troep, dat wordt lijm. Nogmaals, SLECHT idee. Gebruik een professioneel middel zoals hierboven is genoemd.
Helemaal mee eens. Runpotec heeft ook super trekveer. Ik zou willen dat ik die jaren eerder gekocht had.
 
  • Leuk
Waarderingen: m4v3r1ck
Detergent is een foute keuze. Maar in vrijwel elk huishouden is talk te vinden en dat is een perfect middel dat trouwens bij de assemblage van elektriciteitskabels gebruikt wordt zoals je kan merken bij het ontmantelen van de pvc of rubberkabels… dus talk, efficiënt en goedkoop voor DIY. Talk is mineraal en inert en tast de mantel niet aan, detergent mogelijk wel.
 
In nieuwbouw zijn een paar strategisch gelegde flex wachtbuizen een goede optie voor de toekomst. In Spanje zijn momenteel reeds 80% van de aansluitingen op Internet fiberglass, in Duitsland minder dan 10%, in Nederland en België idem.

Recent is in mijn 10 jaar oude woning fibernet aangelegd. Daarbij werd een ethernetkabel opgeofferd en als trekdraad gebruikt om de veel dunnere glasvezelkabel zonder schade door de bestaande buis te trekken. Ik had bij de nieuwbouw beter een door de aannemer niet nuttig geachte wachtbuis voorzien. Wat is future proof? Glasvezel lijkt mij een kandidaat als storingsvrije backbone, naast supersnel Wifi met dan wel nog de interferenties als toegift (wie haalt effectief de snelheden die op de verpakking staan?).

Het is juist dat voor de huidige toepassingen in residentiële woningen Ethernetkabel Cat6a voldoet omdat enerzijds de Internetproviders toch een flessenhals inbouwen voor streaming en anderzijds de lokale toepassingen thuis zelden een 10 Gb netwerk vereisen.
Bedrijfsnetwerken laat ik buiten beschouwing want daar kunnen vertragingen op het LAN storend zijn voor de clients en zijn "Fluke approved netwerken" de regel.

Thuis kon ik vaststellen dat de oude leidingen (gedeeltelijk UTP cat5e) nog steeds vlot de Fluke tests doorstonden op 1 Gb omdat de lengte van de kabels beperkt is en er geen vervelende interferenties zijn van een machinepark bvb.

Als een wachtbuis toch niet gebruikt zou worden in de toekomst zal ze niettemin niet veel gekost hebben en geen bijkomende kosten veroorzaken die boren en opbouw van nieuwe leidingen wel met zich meebrengen. Aan U de keuze..

Mvg
 
  • Leuk
Waarderingen: edwin2019