Nieuw netwerk, router met PoE? Managed switch met PoE?

Rinaldo

UniFier
21 okt 2020
10
4
3
Hallo,

Mijn huidige netwerk is niet meer zo naar mijn zin, het werkt redelijk maar niet optimaal vind ik. Daarbij heb ik binnenkort te weinig aansluitingen. Graag zou ik wat advies willen want door de digitale bomen zie ik het bos niet meer. Ook is mijn kennis over netwerken waarschijnlijk iets onder de maat, mja waar moet je beginnen?

Huidige situatie:
Modem: Ubee Ziggo -> in bridge
Router: Netgear R7800 -> DDWRT
Extra accespoint: Unifi AC-Pro
Switch: TP-Link

Ik zal proberen om mijn spinnenwebje van LAN aan jullie over te dragen (alles bedraad).
Modem hangt in de meterkast net als de router.
Afgaand vanaf de router (deze heeft 4 poorten):
- Kabel naar 1e verdieping die naar de Unifi-Pro gaat, daarna door naar een vaste PC
- Kabel naar een Rpi die in de meterkast hangt
- Kabel naar een QNAP Nas die in de meterkast staat
- Kabel naar de woonkamer -> TP-Link switch -> TV-Playstation-GoogleTV

Alle 4 de poorten zijn dus in gebruik. Hier zie ik in de hele nabije toekomst een knelpuntje:
- In de reeds nieuw gebouwde veranda, die ff verderop in de tuin staat moet ook WiFi komen. Hiervoor had ik in gedachten om ook weer voor een Unifi accespoint aan te schaffen. Deze dan natuurlijk met een vaste kabel verbinden van de meterkast naar de veranda.
- Moeders de vrouw wil graag een slimme thermostaat, prima die komt er na lang zeuren aan, maar deze gaat ook een poort gebruiken op mijn router. (ja ze zijn er ook met wifi maar hier mijn keuze op gevallen)

Wat betreft de reden dat ik eerder al een pro heb aangeschaft ipv een "normale" is meer eigenwijsheid/onwetendheid, pro is duurder, er staat pro op dus zou wel beter werken. Op het wereldwijdeweb al gelezen dat dat niet helemaal zo hoeft te zijn en dat ik ook toe kon met een goedkopere accespoint.

De dekking was niet optimaal in het huis vandaar de extra accespoint.

Omdat ik altijd denk dat je beter alles van hetzelfde merk kan hebben zit ik er dus over na te denken om het eea te vervangen en wel voor voor Ubiquinti. Ook word ik gek van alle kabels en apparatuur in de meterkast dus dit moet tot een minimum beperkt worden naar alle redelijkheid.

Kort samengevat:
- Mijn router is vol, hier mis ik 2 aansluitingen
- 2 daarvan (van de nieuwe situatie uitgaande) gaan naar een accespoint met PoE

Omdat ik zo min mogelijk apparatuur wil en kabels zou ik graag een router willen, die dan mijn Netgear vervangt, met 4x normale poorten en bijvoorbeld 4x PoE poorten. Is zoiets op de markt? Ik heb nu een losse PoE injector en er komt er nog 1 bij. Omdat de WiFi nog steeds niet helemaal lekker is zou ik er in de toekomst misschien ook voor kiezen om de begaande vloer ook te voorzien van een accespoint, dan ook weer natuurlijk van Unifi met PoE (-> voedingskabeltje minder :p)

Wat ik zou kunnen doen om het probleem op te lossen van te weinig poorten is een simpele switch ertussen plaatsen (met PoE uitgangen),dit zou natuurlijk wel de kortste klap zijn.

Waar ik dan nog mee zit is mijn WiFi netwerk. Op dit moment heb ik 4 SSID rondzwerven. 2 van de Netgear en 2 van de Unifi (de 2,4 en 5ghz). Wellicht is dit ook ruk en moet dit veranderen. De reden hiervan was om het "te lang blijven plakken aan een SSID" te voorkomen. Maar de vrouw des huizes hoor ik nu minder klagen dan voorheen dus heb ik hier verder niet meer naar gekeken. Wat nu wel is is als ik savonds naar bed ga en ik wil nog ff Netflixen, dat ik dan verbonden ben met de Netgear (omdat ik van de begane vloer kom) en de chromecast die is verbonden aan de Unifi (op de 1e verdieping) niet vind. Dit is vervelend en moet ook maar eens opgelost worden. Ook vanuit dit oogpunt lijkt het mij verstandig om alles van 1 merk te hebben.
Ook heb ik het idee dat soms de snelheid van de WiFi van de Netgear onderuit gaat. even opnieuw verbinden en het is weer goed. Verder heb ik geen idee hoe dat te onderzoeken omdat het ook weinig voorkomt.

Ik heb het gevoel dat een router nagenoeg hetzelfde doet als een managed switch alleen deze kan je niet direct achter je modem hangen. Dat zou een beetje onlogisch zijn achter mijn Netgear?

Uitgangspunt is dat alles zo goed mogelijk met elkaar werkt, relatief simpel blijft en overzichtelijk is. zoals ik al zei heb ik 4 SSID, 2 moet ik via de Netgear instellen en 2 via de Unifi, het zou mooi wezen als dat allemaal vanaf 1 plek georganiseerd kan worden. het is geen must dat ik 4 SSID houd als dat simpeler kan en werkt zou dat top zijn. Maar eerst maar eens de hardware uitzoeken.


Ik hoop dat ik alle informatie heb gegeven die nodig is om enigszins tot een conclusie te komen. kwa kosten is natuurlijk ook nog wel een dingetje, het is allemaal prive dus om bijwijs van spreken een 48poorts switch aan te schaffen van €800 dat word iets te gek. Maar ik hoor graag welke ideeën julie hierover hebben.

Alvast bedankt!
 
Je kan om simpel te beginnen een extra switch (eventueel met PoE poorten en hoeft niet per se van unifi te zijn) hangen aan de Netgear. Dat is geen enkel probleem.
Verder zou ik het WiFi netwerk uitbreiden met een paar Unifi Ap's. Zo ben je van al die SSID's af en je creëert Wifi netwerk wat met je meeloopt.
Alle andere WiFi netwerken (op de Netgear e.d.) zet je uit.
Een managed switch is misschien overkill (voor een recht toe , recht aan netwerk).
 
Ja dat denk ik ook. met een simpele switch zou ik er kunnen zijn. Maar dan krijg ik weer een extra apparaat in mijn meterkast. in prinicpe zie je er niks van maar ik vind het prettig om zo min mogelijk apparatuur te hebben, het word er niet mooier op met al die snoeren en verdeeldoosjes. Daarom zat ik de denken om de Netgear te vervangen om zo aan mijn "wensen" te voldoen. Met ook de intentie om vandaar uit mijn wifi netwerk te kunnen beheren. volgens mij als ik nu nog 2 AP's erbij neem dan moet ik dat allemaal apart configureren?

Wellicht in de toekomst zou het mooi zijn om iets al een vlan op te zetten voor mijn IOT maar daar zou ik me dan eerst in moeten verdiepen en de rest moet dan ook in orde zijn.
 
Als je de Netgear vervangt door bv een Unifi UDMP (daar zit iig geen wifi in) maar je wilt dan nog PoE, dan moet je er alsnog een PoE switch bijkopen.
Dus in de meterkast blijft het druk.

Als je nu 2 nwe AP's koopt dan hoe je die alleen te Adopten in je huidige Unifi Network. Dan (als het goed is) doen ze het al. Daarna kan je eventueel nog wat aanpassingen doen in de AP's (dat moet eigenlijk altijd wel want alles staat op auto).
 
Hmm dat is jammer dat er niet een oplossing zou zijn om het wat rustiger te krijgen in de meterkast.

Kwa switch ben ik er nog niet echt uit. volgens mij is een managed switch niet (veel) duurder dan een unmanaged switch. Zou je eventueel ook het "slimme" van de switch uit kunnen zetten?

Als het een managed switch word dan wellicht die van Ubiquinti zelf of deze TP-Link TL-SG108PE deze is er voor een paar euro minder ook un-managed TP-Link TL-SG1008P.

Ik vind het lastig, ook kijken naar de kosten. het moet gewoon allemaal knap, overzichtelijk en goed met elkaar kunnen werken. Dan zou het best wat tientjes meer mogen kosten zeg maar.

Wat zouden jullie voor advies geven over welke Unifi de lite of de pro in een veranda, ik denk dat ik deze ga inbouwen tussen de (houten) wanden zodat hij niet te zien is. Als het goed is hoef je er toch nooit bij. Maar wellicht is dit hier wel wat vochtiger, zou het raadaam zijn om dan voor de pro te gaan? ivm indoor/outdoor toepasbaar?

Nog een voordeel van de pro is dat er ook en ethernet uitgang op zit, zou ik hierachter ook een normale switch kunnen plaatsen?(un-managed)
 
Wat zou je willen managen dan? Soms moet je dingen niet moeilijker maken dan het is.

Ik gebruik zelf een paar simpele TP-link switches van de Action ( 10 euro). Daar zitten dan alleen een Sonos, Tv of laptop aan. Dus wbt netwerkverkeer valt dat ook wel mee. Is voor mij geen reden om dure Unifi switches te kopen.
In de meterkast wel een nog een Netgear GS108 en op zolder TP-Link TL-SG1005P (voor een AP en 2 Cams)

Een AP inbouwen zou ik nooit doen. Je kan er niet meer bij zonder de boel te moeten slopen en je gaat je bereik belemmeren. AP's moeten hoog en vrij hangen imho.
 
Soms moet je dingen niet moeilijker maken dan het is
Ja daar heb je helemaal gelijk in. Daar ben ik in het verleden nog wel eens de mist mee in gegaan. Maar omdat ik een switch nodig heb met poe, die zijn net zo prijzig zowel managed al unmanaged.

Kwa AP wat zou een overweging zijn om toch voor een pro te kiezen ipv de Lite? In / onder de veranda is het altijd droog. Misschien alleen de luchtvochtigheid van buiten? Is het verstandig om dan de pro te doen?
 
Ja daar heb je helemaal gelijk in. Daar ben ik in het verleden nog wel eens de mist mee in gegaan. Maar omdat ik een switch nodig heb met poe, die zijn net zo prijzig zowel managed al unmanaged.

Kwa AP wat zou een overweging zijn om toch voor een pro te kiezen ipv de Lite? In / onder de veranda is het altijd droog. Misschien alleen de luchtvochtigheid van buiten? Is het verstandig om dan de pro te doen?
De AP Pro is weather resistant => https://www.ui.com/unifi/unifi-ap-ac-pro/

Maar niet in de zeikende regen hangen.
 
ja ik denk dat ik nog 2x een pro bestel.
1 voor in de veranda vanwege dat deze toch wat beter tegen het weer kan
1 voor in de televisiekast waarna ik daarna door ga naar een simpele switch voor de playstation, tv ed.

Wat ik ook een dingetje vind bij mij huidige router is de VPN. De voornaamste reden van de DD-WRT firmware was dat ik gemakkelijk een VPN (Nord VPN) verbinding kon opzetten. echter in de praktijk vind ik dit niet heel gebruiksvriendelijk. Het werkt traag en ik kan, naar mijn mening, lastig schakelen tussen verschillende servers. Zou dit opgelost kunnen worden met iets van Ubiquinti?
 
Heb 2x de pro besteld. Alles hetzelfde en de optie om met een vast kabeltje verder te gaan vind ik wel prettig.

Dat de VPN de verbinding vertraagd dat weet ik. Het hoeft ook niet altijd aan te staan maar op sommige momenten kan het soms wel eens makkelijk zijn. Is er iets op de markt waarmee je dat makkelijk aan en uit kan zetten op de router?
 
Heb 2x de pro besteld. Alles hetzelfde en de optie om met een vast kabeltje verder te gaan vind ik wel prettig.

Dat de VPN de verbinding vertraagd dat weet ik. Het hoeft ook niet altijd aan te staan maar op sommige momenten kan het soms wel eens makkelijk zijn. Is er iets op de markt waarmee je dat makkelijk aan en uit kan zetten op de router?
Volgens mij niet, want NordVPN wordt geïnitieerd vanaf je device
 
Kwa switch ben ik er nog niet echt uit. volgens mij is een managed switch niet (veel) duurder dan een unmanaged switch. Zou je eventueel ook het "slimme" van de switch uit kunnen zetten?

Als het een managed switch word dan wellicht die van Ubiquinti zelf of deze TP-Link TL-SG108PE deze is er voor een paar euro minder ook un-managed TP-Link TL-SG1008P.

Beetje late kick, reageer even gezien ik in dezelfde zoektocht zit. Ik heb net een Unifi Lite, Unifi Pro, 2x SG108PE en een SG105E aangeschaft voor in huis.
Ik heb nu een ziggo connectbox router maar wil over naar glasvezel van tweak. De vraag is nog met welke router, ander verhaal..

Over je opmerking hierboven:

De SG108PE is een 8 poorts POE smart-managed switch (Vlan IMGP snooping) , zit op een ander level dan bijvoorbeeld de US-8-60W zo heb ik begrepen.
Is dit correct?

De SG1008P is een unmanaged switch, geen opties.
Bijpassend bij de SG108PE is de SG105E. Een 5 poorts switch, kan ook nog als je geen POE nodig hebt maar wel VLAN IMGP snooping
 
Hi,

Ik heb een unmanged switch van TP link gekocht, de TL-SG108PE, lekker simpel, je moet het niet moeilijker maken dan het is (zoals hierboven ook eerder genoemd werd.) Voorheen dacht ik altijd ik moet zo veel mogelijk funtcies hebben want wat als.... Meestal resulteerde dit in een half werkend iets omdat ik het niet ingesteld kreego_O. Eenmaal thuis binnengekregen, kabeltjes erin en gaan. Dit werkte binnen enkele minuten.

Nu naar aanleiding van jou kickje nogmaals gekeken en volgens mij zit er inderdaad iets van slimmigheid in. Was ervan overtuigd dat ik een unmanged switch had besteld🤦‍♂️ Ik herinner me nu ook iets dat de V2 (heb ik) en V4 het verschil maakte in managed/unmanaged. Nu ik weet dat ik er iets mee kan zal ik wel gaan rommelen ermee maar het was niet de intensie. Het liefst had ik het dan ook van Ubi gehad omdat dan ook te monitoren in de controller software. mja ik ben blij dat alles stabiel werkt dus voorlopig kom ik er niet meer aan

De reden dat ik niet voor de SG1008P ben gegaan is denk ik omdat die 100mbit was.

Verder kan ik je niet helpen met dat snooping verhaal helaas, hier heb ik veel te weinig kaas van gegeten zoals je hierboven wel kan lezen..
 
Dat V2, V4, waar lees je dit af? ik heb nu een ziggo connectbox -> USG -> Unifi US-8-60w meterkast-> SG108PE kantoor (ik lees op de verpakking 5.0?)
 
Activiteit
Er wordt op dit moment (nog) geen nieuwe reactie gepost.
  Topic Status: Hallo . Er is al meer dan 14 dagen geen nieuwe reactie meer geplaatst.
  De inhoud is mogelijk niet langer relevant.
  Misschien is het beter om in plaats daarvan een nieuw onderwerp te starten..