Nieuwe USG in netwerk plaatsen

JohanL

UniFier
28 dec 2020
35
12
8
Leeuwarden
Hoi,
Ik wil graag een nieuwe USG tussen de Ziggo Connectbox en mijn netwerk zetten.
Wat ik daarbij graag zou willen is dat ik als laatste, als alles goed is ingesteld, pas Ziggo ga bellen om te vragen om het modem in bridge mode te plaatsen. Het modem staat dus nu nog in router mode.

Wat moet ik doen en in welke volgorde om dit voor elkaar te krijgen dat het gaat werken? De Ziggo modem zit nu namelijk op 192.168.178.1. Terwijl ik lees in de snelstartgids dat de USG lan 1 standaard op DHCP server en 192.168.1.1 staat. Dit lijkt mij vragen om problemen met betrekking tot het adopten of dat alle apparaten in huis geen internet meer hebben.

er zijn al meerdere topics hierover en ook op verschillende sites staat het een en ander maar het wordt mij niet echt helemaal duidelijk wat de juiste volgorde zou zijn en vooral: waarom.
 
Hallo,
In principe moet dat geen probleem zijn de usg achter de ziggo box, als je maar alles naderhand achter de usg laat , kun je ook geen ipconflicten krijgen als je hem (usg) op DCHP server laat staan. Maar mag ik vragen wat je internetsnelheid is? Als je nl op de usg ips ids aan zet gaat dat behoorlijk ten koste van de doorvoer snelheid max 85 mbps als ik me niet vergis. Anders kun je misschien beter gelijk voor een udmpro gaan als snelheid een issue is.
 
Waarom richt je de USG niet eerst even “apart” in? Veel mensen maken de “fout” om alles in één keer te willen. En dat is voor mensen met veel netwerkervaring gemakkelijk te doen maar onervaren mensen lopen bijna onvermijdelijk vast.
Bouw een klein netwerkje waarbij je je controller aan de LAN zijde van de USG hebt. En niets aan de WAN poort. Dan bouw je dus een klein 192.168.1.x netwerkje. Vervolgens wijzig je dat naar 192.168.178.x. en test dat uit. Ondertussen kan je gewone netwerk ongestoord doordraaien.


Na het testen koppel je je netwerk los van de Ziggo modem en zet het over naar de LAN van de USG.
Dan het subnet van de Ziggo modem wijzigen in een ander subnet of hem in bridge mode laten zetten.
Dan WAN USG op Ziggo modem aansluiten.
 
  • Leuk
Waarderingen: sander3ssen en PcRene
Hallo,
In principe moet dat geen probleem zijn de usg achter de ziggo box, als je maar alles naderhand achter de usg laat , kun je ook geen ipconflicten krijgen als je hem (usg) op DCHP server laat staan. Maar mag ik vragen wat je internetsnelheid is? Als je nl op de usg ips ids aan zet gaat dat behoorlijk ten koste van de doorvoer snelheid max 85 mbps als ik me niet vergis. Anders kun je misschien beter gelijk voor een udmpro gaan als snelheid een issue is.
250Mbit download is de maximale snelheid op dit moment. Ik ben ook niet per se van plan om ips en ids aan te zetten al ga ik er natuurlijk wel even mee “spelen” natuurlijk.
 
Dank je wel @Hofstede.Dat klinkt inderdaad wel als een plan. Als ik het goed begrijp kan ik gewoon een switch en een AP pakken en die aan de lan zijde van de usg zetten. Om zodoende met mijn laptop waar de controller nu nog op draait (en geen vaste Ethernet-poort heeft) een netwerkje op te zetten in de 192.168.1.x range. Dit zorgt dus niet voor problemen met datzelfde AP, die nu binnen de ziggo range is ge-adopt een tijdje terug?
 
Laat die AP en switch gewoon zitten. Alleen even met je laptop bedraad aan de USG LAN kant en die in de controller zodanig configureren dat die aan LAN zijde in het 192.168.178.x subnet zit. Als je ook AP en switch gaat verplaatsen zadel je jezelf met meer werk op.

Edit: zie dat je laptop geen vaste ethernetpoort heeft? Dat maakt het wel heel ingewikkeld. Misschien kun je een usb-to-ethernet adpter gebruiken? Een controller via wireless is sowieso een slecht idee.

Je kunt natuurlijk ook het 192.168.178.x subnet loslaten en de Unifi default 192.168.1.x gaan gebruiken. Maar ik weet niet of je in je bestaande netwerk allerlei speciale reserveringen van IP adressen hebt gemaakt.
 
Laatst bewerkt:
Ik stond voor exact hetzelfde dilemma, ook een draadje voor geopend op dit forum een paar maanden geleden. Toch heb ik simpelweg Ziggo gebeld en eerst de connectbox in bridge mode laten zetten. Daarna USG, CK2 & switches in one go geinstalleerd en alles aangezet. Dit werkte vanaf het eerste moment feilloos, de CK2 geeft zijn IP aan op het schermpje, die zoek je op en je volgt de stappen. Rest is redelijk intuitief.

Wat ik heb gedaan voor de vaste IP`s die nog op subnet .178 stonden: Nadat ik alles aan de gang had heb ik LAN2 ingericht voor subnet .178. Vervolgens aan de LAN2 uitgang van de USG een `oude` unmanaged switch gehangen en daar de fixed IP`s (camera`s, synology en alarm) aan gehangen alsmede mijn laptop. Vervolgens alle IP`s aangepast van .178 naar .1. Mijn alarm kon ik niet zelf, dat heeft nog een paar dagen direct aan de LAN2 poort gehangen vooraleer mijn installateur dat op afstand heeft aangepast, daarvoor ook tijdelijk port forwards ingericht voor de .178. Nadat alles overgezet was, de LAN2 weer verwijderd.
 
Dank je wel Eddie. Op aanraden van @Hofstede heb van het weekend inderdaad eerst maar eens een usb-ethernet adapter gekocht. Zo kon ik mijn laptop direct aan de LAN poort van de nieuwe USG hangen.

Ik zat te denken: als ik nu het standaard adres in de USG van 192.168.1.1 aanpas naar bijvoorbeeld 192.168.178.2 (.1 is al van de ziggo router) en dhcp op de ziggo router uit zet. In principe ben ik er dan dacht ik. Ik kan dan de usg adopten op mijn laptop en alles draait zoals het was. Is dit correct bedacht? En als dat dan werkt en alles draait, is het dan ook nog mogelijk om vanaf dat punt dus te gaan wijzigen naar een 192.168.1.x range? En blijft het dan ook goed gaan als ik de ziggo router pas dan om laat zetten naar bridge mode?
 
Die USB ethernet heb je ook nodig mijn volgorde. Ik heb ook even overwogen om het zo te doen als jij hierboven aangeeft maar dat waren me te veel bochten en afslagen met aangepaste instellingen zowel in de Connectbox als in de Unifi controller. Ik wilde het met zo weinig mogelijk stapjes en aanpassingen in Ziggo & Unifi werkende hebben. Ik had dus alles voorbereid met de patchkabels, apparaten aangesloten zodat ik uiteindelijk alleen nog maar de USG tussen Connectbox en root switch hoefde te hangen en aan te zetten. Toen Ziggo gebeld en modem in bridge mode laten zetten. Je ziet dan je modem resetten en uiteindelijk weer online komen. Dat is het tijdstip om USG er tussen te zetten en aan te zetten. Ik heb dus gekozen om eerst het dynamische (en grootste) deel van mijn netwerk meteen goed te krijgen en daarna handmatig de fixed IP`s aangepast op de hierboven beschreven wijze. Als ik het nog eens moest doen, deed ik het weer zo. Overigens kun je je connectbox nog steeds benaderen, nu over het IP 192.168.100.1

Ook moet je er rekening mee houden dat sommige van je apparaten even uit- en weer aangezet moeten worden om hun nieuwe IP adres te verkrijgen.
 
Alleen zoals Johan het nu voorstelt gaat het helemaal niet werken.

Je maakt een ip conflict door alles maar in de zelfde range te zetten.

Zoals je beginpost waar je aangeeft dat het niet zou werken, die is juist wel goed. Alles standaard laten.
Ziggo zit in 192.168.178.1, die geeft daarvan 1 adres middels dhcp aan usg wan netwerk, so far so good.
Usg lan kan dan ook gewoon standaard blijven in 192.168.1 reeks.

Wil je gelijk nog geen bridge mode dan kan je in de ziggo ook nog een dmz geven naar de usg.
 
Ik zou 192.168.1.x en 192.168.2.x en 192.168.178.x mijden voor intern lan.
Pak bv 192.168.15.1 dan weet je redelijk zeker dat je nooit ergens met routeringen klem gaat lopen.
 
Die snap ik ook niet helemaal. Mijn interne lan draait ook op 192.168.1.xxx en loopt nooit klem.
Het is alleen maar handiger voor non it-ers, inclusief mij, vooral omdat de meeste howto's, snelstartgidsen enz. het over deze range hebben.
Om verwarring te voorkomen zou ik het voor newbie's standaard laten, en krijgen ze meer inzicht in netwerken zitten ze al op een ander level.
 

Edwin2019 bedoelt. Dat mocht je ooit van provider veranderen. En je hebt de modem van de provider nog niet in brigd staan. Dat je niet 2x de zelfde ip-range voor en na je eigen router hebt. Wat weer problemen kan op leveren. met routeringen. Door nu deze ranges al te mijden. Kun je je router 1 op 1 overzetten zonder instellingen te hoeven wijzigen. Denk hier bij aan DHCP scoop en apparaten met vast ip.​

 
ah ja, daar zit wat in. Ik moest het IP v/h huisalarm omzetten van .178 naar .1 Daar moest dus de installateur aan te pas komen, kon ik niet zelf, best een gedoe. Ik ga `m niet meer omzetten maar er is iets voor te zeggen. Bij wisseling van provider toch maar meteen in bridge mode dan alhoewel we hier toch veroordeeld zijn tot Ziggo dus weinig keuze om van provider te veranderen.
 
Daarom ga ik altijd in 172.16.x.x met subnet 255.255.255.0 zitten
Bijna iedereen zit in die 192.168.x.x te klooien.
Ik zit nog in de leercurve maar....kies je dat dan gewoon ad random, dus 173.17.x.x had ook gekund of zit hier een idee achter ?
 
Ik zit nog in de leercurve maar....kies je dat dan gewoon ad random, dus 173.17.x.x had ook gekund of zit hier een idee achter ?
Ja, dit:

Ik gebruik dus een klasse B maar met een subnet 255.255.255.0, maak ik daar een klasse C van.

Vandaar dat 192.168.x.x veel gebruikt wordt.
Door dat ik dat niet doe zie ik veel sneller wat mijn lan ip is.

Voor de rest is dit topic vervuiling :rolleyes:
 
  • Leuk
Waarderingen: Eddie the Eagle
En daarbij wil je niet een range buiten de RfC 1918 gebruiken. Je maakt het nl voor je zelf onmogelijk om met websites op internet te verbinden die in de 173.17.x.x range zitten.
 
Activiteit
Er wordt op dit moment (nog) geen nieuwe reactie gepost.
  Topic Status: Hallo . Er is al meer dan 14 dagen geen nieuwe reactie meer geplaatst.
  De inhoud is mogelijk niet langer relevant.
  Misschien is het beter om in plaats daarvan een nieuw onderwerp te starten..