UniFi Dreammachine i.c.m. KPN Experiabox v10

Hofstede

Administrator
Forumleiding
Berichten
1.536
Oplossingen
5
Waarderingsscore
699
Punten
113
Het is een foto van een standaard NT, waarop normaalgesproken je router (ExperiaBox) moet worden aangesloten. Deze NT zet glasvezel om naar UTP.

Een GPON kastje ziet er heel anders uit. Dat is een klein zwart kastje van Nokia.
Verschil van een nieuw GPON kastje t.o.v. een standaard NT is dat men meerdere verbindingen over 1 glasvezel stuurt. De GPON demultiplext dan jouw glasvezel signaal. Er zijn bij mijn weten nu nog geen routers die je rechtstreeks op een GPON glasvezelaansluiting kunt aansluiten (temeer omdat in het geval van GPON de KPN monteur het unieke ID van jouw GPON moet registreren in de centrale).

Bij een standaard NT zoals op de foto heb je twee opties (als je alleen internet en geen telefoon en/of TV gebruikt).
- De glasvezel rechtstreeks op een SFP poort van je UDM Pro, met de juiste SFP module.
- De UTP kabel uit de NT aansluiten op de WAN poort van de UDM Pro.

Ik adviseer mensen altijd de laatste optie. Ik "rommel" liever niet met de glasvezel aansluiting zelf en het rechtstreeks aansluiten van de glasvezel levert je geen enkele snelheidswinst op ten opzichte van aansluiten via de NT.
 

KeesC

UniFier
Berichten
71
Waarderingsscore
30
Punten
18
Locatie
Brabant
Alleen internet van KPN word er gebruikt. Geen telefoon of tv dus.

Vandaag geprobeerd om een UTP kabel aan te sluiten tussen de NT poort en de WAN poort van de UDMP. Helaas blijft de UDMP aangeven dat deze geen Ip adres krijgt en dat we het modem moeten resetten. Paar keer de NT spannings loos gemaakt, maar steeds zelfde melding.

Hebben jullie nog tips wat ik kan proberen? Zou graag de KPN Experia box er tussen uit willen laten.
 

Wimpie

New UniFier
Berichten
49
Waarderingsscore
20
Punten
8
Hoi, ik vroeg mij af welke KPN user/password gegevens je gebruikt? Tot zover lukt het mij nog niet om de UDM pro ipv de experiabox te plaatsen.
 

Wimpie

New UniFier
Berichten
49
Waarderingsscore
20
Punten
8
@KeesC en @nn_jong
Bedankt voor jullie vlotte antwoorden. Dan begrijp ik dat het wachtwoord en gebruikersnaam van de KPN Box 12 PPPoE instellingen niet hoeft overeen te komen met die van de UDM-Pro. Ik kan maw zelf inlog credentials aanmaken, of heb ik het verkeerd? Maakt het verder nog uit welk DNS server gebruikt wordt. Kan ook 1.1.1.1 en 8.8.8.8 gebruikt worden. In het voorbeeld van KeesC zie ik als 2e DNS server 1.0.0.1 ingeregeld staan. Wat is het verschil?
 

Wimpie

New UniFier
Berichten
49
Waarderingsscore
20
Punten
8
Gisteren en vandaag geprobeerd de boel werkend te krijgen, waarbij de experiabox niet meer nodig zou zijn. De UDM-p krijgt wel netjes via PPPoE een juiste WANip en daarbij een LANip. Qua internet en ingeregelde vlans werkt alles prima. Ik krijg alleen de IPTV niet goed werkend. De STB kastjes zijn wel netjes opgenomen in het netwerk. Alleen wordt het beeld niet getoond. Ook niet na reset en een software update. Er wordt een melding getoond dat de lijst met zenders niet getoond kan worden. Is hier een oplossing voor?

Voor de UDM-p had ik een switch geplaatst in de hoop het probleem met IGMP snooping te omzeilen.
 

KeesC

UniFier
Berichten
71
Waarderingsscore
30
Punten
18
Locatie
Brabant
@Jur1973 we gebruiken alleen internet via KPN glasvezel. Kan je helaas geen tips geven dus over IPTV. Ben wel heel benieuwd naar de oplossing, dus als je het werkend krijgt graag even hier melden :)
 

Arnien

New UniFier
Berichten
41
Waarderingsscore
2
Punten
8
Hierbij een link naar een stappenplan om de Xperiabox door een USG te vervangen.


Wellicht kan dat ook met een UDM.
Het schijn te kunnen werken, maar ikzelf heb er geen ervaring mee, maar wie weet in de toekomst.
 
Bovenaan